Ala Revenco: Achiziţie de autobuze cu implicarea PD. „Transparenţa” Primăriei Chişinău - acţiune declarativă şi de PR politic

Primarul interimar, Ruslan Codreanu, pe fundalul autobuzelor din PMAN
Primarul interimar, Ruslan Codreanu, pe fundalul autobuzelor din PMAN (facebook.com / rucodreanu)

Pentru prima dată în 13 ani, municipiul Chişinău are autobuze noi, lucru esenţial pentru un transport public mai bun, a menţionat co-fondatoarea Asociaţiei „Părinţi Solidari”, Ala Revenco, pentru Centrul de Politici şi Reforme (CPR) Moldva. Pe de altă parte, consideră activista, felul în care s-a desfăşurat licitaţia, dar mai ales, comportamentul netransparent al Agenţiei Naţionale pentru Soluţionarea Contestaţiilor (ANSC) pune la îndoială bunele intenţii ale autorităţilor de a asigura servicii de calitate.

Revenco a ţinut să puncteze că la începutul anului 2019, cu puţin timp înainte de alegerile parlamentare, Primăria municipiului Chişinău a anunţat că va cumpăra 32 de autobuze, pentru acestea fiind alocate 80 de milioane de lei, iar licitaţia a fost organizată pe 8 februarie.

„La doar câteva ore de la deschiderea licitaţiei, pe pagina web a achiziţiilor publice a fost anunţat câştigătorul. Este vorba de compania offshore Unipay Danismanlik Yazilim Teknolojileri Ltd, care a şi oferit cel mai înalt preţ – 78,08 milioane lei (fără TVA) pentru 31 autobuze.

După anunţarea rezultatelor, cea de-a doua companie participantă la licitaţie – S.C. BMC Truck&Bus S.A., a publicat o declaraţie, prin intermediul căreia a afirmat că a fost exclusă pe nedrept din concurs. Compania românească a constatat că în Republica Moldova lucrurile nu merg cum trebuie în domeniul achiziţiilor publice şi că nu vor mai participa la licitaţii aici”, se arată în analiza co-fondatoarei „Părinţi Solidari”.

Ulterior, la 18 februarie 2019, compania descalificată a depus la ANSC o contestaţie privind rezultatele procedurii, iar la două zile de la depunerea acesteia, ÎM „Parcul Urban de Autobuze” a semnat contractul de achiziţionare a 31 de autobuze pentru municipiul Chişinău, încălciând astfel Legea 131 privind achiziţiile publice, care prevede că autoritatea contractantă nu are dreptul să încheie contractul de achiziţii publice până la emiterea unei decizii finale pe marginea contestaţiei de către ANSC.

„După depunerea contestaţiei respective, în circumstanţe stranii, pe pagina web a ANSC, devin nefuncţionale rubricile „Depunere contestaţii” şi „Contestaţii în examinare”. Astfel, informaţia despre contestaţia depusă de S.C. BMC Truck&Bus S.A. a devenit indisponibilă, iar informaţia arhivată a paginii web despre adresarea respectivă a fost ştearsă.

Rubricile menţionate au rămas nefuncţionale pe parcursul a mai mult de două săptămâni, fără ca utilizatorii paginii să fie informaţi în vreun fel de către ANSC despre motivele şi perioada indisponibilităţii datelor privind contestaţiile depuse şi deciziile aprobate”, a adăugat Ala Revenco.

În context, activista a ţinut să specifice că la 7 februarie 2019, şef al ANSC a fost numit Anatolie Zagorodnîi, fost deputat al Partidului Democrat. Totodată, aceasta consideră suspicios faptul că Zagorodnîi ar fi recurs la „ascunderea” informaţiilor de interes public în scopul asigurării unei aparente „legalităţi” pentru procedura „aranjată” de achiziţie a autobuzelor.

Astfel, cu suportul unei instituţii conduse de reprezentantul PD, ar fi fost asigurate toate condiţiile ca la 20 februarie 2019, primarul interimar al municipiului Chişinău, Ruslan Codreanu, să declare „că licitaţia nu a fost de nimeni contestată, fiind respectate toate termenele legale privind semnarea contractului”, evitând ulterior să mai facă declaraţii la acest subiect, afirmând doar că licitaţia a avut loc fără abateri de la lege.

„Procedura a decurs cu încălcări grave a legislaţiei, evaluare netransparentă, condiţii inegale pentru participanţi şi trişări evidente atât din partea Primăriei municipiului Chişinău, cât şi din partea ANSC. Cazul dat este o atenţionare pentru societatea civilă şi cetăţeni privind faptul că „transparenţa” Primăriei municipiului Chişinău şi a primarului interimar, Ruslan Codreanu, sunt doar acţiuni declarative şi de PR politic”, a conchis co-preşedinta „Părinţi Solidari”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe