Rusia va lua "măsuri retaliatorii" dacă Polonia distruge monumentele sovietice

Rusia va replica dacă Polonia merge mai departe cu proiectul său de a distruge monumentele sovietice din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, a declarat preşedinta Camerei Superioare a Adunării Federale a Rusiei.
Andrei Popescu
20.07.2017

alte articole

Monument în cimitirul soldaţilor sovietici din Varşovia, Polonia.
Monument în cimitirul soldaţilor sovietici din Varşovia, Polonia. (Wikipedia.org)
Andrei Popescu
20.07.2017

Valentina Matvienko, preşedinta Consiliului Federaţiei [cunoscut şi sub numele de Camera Superioară a Adunării Federale a Rusiei] - o aliată a preşedintelui Vladimir Putin - a declarat miercuri că decizia Poloniei este “blasfematoare şi cinică”, adăugând că Ministerul rus de Externe va pregăti “măsuri” retaliatorii împotriva Varşoviei.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a aprobat în 17 iulie amendamentele la o lege care interzice promovarea comunismului şi a ordonat distrugerea statuilor sovietice, inclusiv a celor care comemorează Armata Roşie. Procesul de distruge a statuilor ar trebui să dureze aproximativ un an.

Moscova a precizat că mişcarea polonezilor încalcă un acord semnat în perioada 1992-1994, prin care Polonia a promis că va proteja astfel de monumente.

Rusia a declarat că distrugerea monumentelor va fi o “insultă serioasă” la adresa celor peste 600.000 de soldaţi sovietici care au murit pentru eliberarea Poloniei de sub regimul nazist.

Dar mulţi polonezi susţin că trupele sovietice sunt cele care au ocupat şi nu au eliberat ţara, adăugând că nu ar trebui onoraţi în Polonia.

Polonia s-a aflat sub control sovietic timp de peste 4 decenii după cel de-al Doilea Război Mondial, ultimii soldaţi ruşi părăsind ţara doar în 1993.

De asemenea, Polonia este acum membră NATO şi a Uniunii Europene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor