Rusia va fi primul stat BRICS care va ratifica coşul valutar în valoare de 100 miliarde USD

Liderii BRICS. Rusia a preluat, la 1 aprilie, preşedinţia rotativă a ţărilor BRICS.
Liderii BRICS. Rusia a preluat, la 1 aprilie, preşedinţia rotativă a ţărilor BRICS. (Sasha Mordovets / Getty Images)

Rusia urmăreşte să devină prima ţară din grupul BRICS, format din economii în curs de dezvoltare dominante, care va ratifica un acord asupra coşului de rezerve valutare străine, susţine Vadim Lukov, ambasador onorific din cadrul Ministerului rus de Externe.

“Un acord va fi ratificat în curând în privinţa creării unui coş de rezerve valutare străine. Rusia va fi, probabil, prima ţară care va face acest pas”, a declarat vineri Lukov, conform agenţiei ruse de ştiri RT.

Africa de Sud va contribui cu 5 miliarde USD la acest coş, Rusia, India şi Brazilia vor aloca 18 miliarde USD, iar China va oferi restul de fonduri, conform delegatului rus.

Scopul coşului valutar este acela ca statele membre ale BRICS să îşi poată reface în regim de urgenţă lichidităţile, în diferite proporţii, pentru a-şi rezolva problemele legate de balanţa plăţilor lor.

Între timp, Moscova este sigură că noi membri se vor alătura în cele din urmă Noii Bănci de Dezvoltare (NBD). Grupul doreşte să evite ca noua instituţie să fie numită Banca BRICS.

În iulie 2014, membrii BRICS au semnat un acord în Brazilia pentru a merge mai departe cu proiectul NBD în valoare de 100 miliarde USD, care va dispune la rândul său de un coş de rezerve valutare în valoare de peste 100 miliarde USD.

Agenţia de rating a grupului BRICS

Experţii din ţările BRICS discută, de asemenea, despre crearea unei noi agenţii independente de rating, a declarat delegatul rus, adăugând că agenţia de rating chineză Dagong discută în prezent cu Moscova pe marginea acestei chestiuni. Noul Grup Universal de Rating a Creditelor (UCRG) ar trebui să rivalizeze cu aşa zisul grup al Celor Trei Uriaşi - Standard & Poor's, Moody's şi Fitch Group – care domină în prezent sectorul ratingului de credite. Crearea unei alternative a fost propusă după ce “uriaşii” au redus ratingul lor în privinţa solvabilităţii Rusiei după ce Uniunea Europeană şi SUA au impus o serie de sancţiuni economice împotriva Moscovei.

Statele BRICS se vor întâlni în acest an în cadrul a două summituri: în 8-9 iulie la Ufa şi în 15 sau 16 noiembrie pe marginea summitului G20 din Antalya. Aproximativ 120 de evenimente vor avea loc în 16 oraşe ale lumii în cadrul programului BRICS. De asemenea, 19 întâlniri vor fi administrate la nivel ministerial, adaugă RT.

Rusia a preluat în 1 aprilie preşedinţia grupului BRICS de la Brazilia. Preşedintele Camerei de Comerţ a Rusiei, Serghei Katyrin, a devenit şeful Consiliului de Afaceri al BRICS.

Grupul ţărilor BRICS include Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, populaţia totală a celor cinci ţări reprezentând jumătate din populaţia mondială. Totodată, Produsul Intern Brut realizat de ţările BRICS reprezintă aproximativ 30% din produsul mondial. Următorul summit BRICS este programat să se desfăşoare în luna iulie, în Rusia.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.