De-dolarizarea continuă. Putin semnează legea care ratifică crearea Băncii de Dezvoltare BRICS

Liderii BRICS în Fortaleza, Brazilia, 15 iulie 2014.
Liderii BRICS în Fortaleza, Brazilia, 15 iulie 2014. (NELSON ALMEIDA/AFP/Getty Images)

Vladimir Putin a semnat o nouă lege care ratifică acordul de creare a unei noi bănci BRICS – BRICS Development Bank (NDB), conform unui document publicat luni pe un site oficial al Rusiei.

NDB a fost creat pentru a deveni o contrapondere la giganţii financiari occidentali - World Bank şi FMI. Rolul cheie al NDB este de a crea o rezervă monetară care se servească proiecte de infrastructură în cadrul celor cinci ţări fondatoare - Rusia, Brazilia, India, China şi Africa de Sud.

Conform ministerului rus de Finanţe, NDB va începe să funcţioneze la întreaga capacitate la sfârşitul acestui an, birourile companiei fiind stabilite la Shanghai. Preşedinţia, cu mandate de cinci ani, va fi asigurată prin rotaţie.

Membrii săi fondatori speră ca organizaţia nou creată să catalizeze o creştere a influenţei ţărilor respective.

Capitalul iniţial al băncii este stabilit al 100 de miliarde USD. Fiecare dintre ţările membre trebuie să asigure o cotă de 20% din capitalul de pornire de 50 de miliarde, care va fi extins în timp la 100 de miliarde.

Se preconizează ca banca să înceapă să împrumute în 2016, în principiu fiecare ţară care este membru al ONU ar putea obţine împrumuturi.

Prima ţară care va asigura preşedinţia va fi India, în timp ce primul preşedinte al Consiliului Director va fi brazilian.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie