O bancă rusească finanţează extremismul în UE. Conducta de bani urmează axa Rusia-Moldova-UE

(photos.com)

Scandalul declanşat de spargerea contului de email al unui oficial de la Kremlin a readus în discuţie faptul că Moscova sprijină, inclusiv financiar, mişcări extremiste pe teritoriul Uniunii Europene.

Anterior, site-ul francez de investigaţii Mediapart dezvăluise că partidul naţionalist francez, Frontul Naţional, condus de Marine Le Pen, a primit finanţări de milioane de euro din Rusia. Partidul lui Le Pen a aprobat în 2014 anexarea peninsulei Crimeea şi militează pentru ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei. Banii şi influenţa rusă nu au avut ca ţintă doar Franţa ci întregul teritoriu al UE, scrie site-ul de investigaţii RISE Project, care prezintă încă o piesă din complicatul puzzle al transferurilor ascunse de bani dinspre Rusia înspre ţările UE, respectiv axa Rusia-Moldova-UE.

În toamna anului trecut, Mediapart a dezvăluit că suma de nouă milioane de euro a fost transferată în 2012 în contul Frontului Naţional prin intermediul unei mici bănci ruseşti, First Czech-Russian Bank. Potrivit documentelor deţinute de RISE, această bancă face parte dintr-un grup de 19 instituţii financiare ruseşti care, între martie 2011 şi noiembrie 2013, au injectat ilegal aproximativ 10 miliarde de euro în Uniunea Europeană.

Toţi banii au fost viraţi din Rusia în banca Moldinconbank de la Chişinău şi, de aici, mai departe spre o bancă din Riga, Letonia, Trasta Komercbanka. Unul dintre oamenii cheie în masiva spălare de bani a fost chiar Igor Putin, vărul liderului de la Kremlin. Investigaţia jurnalistică a declanşat anchete oficiale în mai multe ţări, printre care se numără Marea Britanie şi Letonia.

Articolul Rise Project poate fi citit aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagină noastră de Facebook.