Rusia a preluat preşedinţia rotativă a ţărilor BRICS

Liderii BRICS. Rusia a preluat, la 1 aprilie, preşedinţia rotativă a ţărilor BRICS.
Liderii BRICS. Rusia a preluat, la 1 aprilie, preşedinţia rotativă a ţărilor BRICS. (Sasha Mordovets / Getty Images)

Rusia a preluat, la 1 aprilie, preşedinţia rotativă a ţărilor BRICS. Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că, pe parcursul mandatului ţării sale, cooperarea economică între ţările membre, finalizarea înfiinţării Băncii de Dezvoltare BRICS vor constitui principalele priorităţi. La începutul lunii martie, Putin a semnat o nouă lege care ratifică acordul de creare a unei noi bănci BRICS – BRICS Development Bank (NDB), conform unui document publicat la 9 martie pe un site oficial al Rusiei.

NDB a fost creat pentru a deveni o contrapondere la giganţii financiari occidentali - World Bank şi FMI, rolul cheie al NDB fiind de a crea o rezervă monetară care se servească proiecte de infrastructură în cadrul celor cinci ţări fondatoare - Rusia, Brazilia, India, China şi Africa de Sud.

Rusia va adopta măsuri pragmatice pentru consolidarea şi extinderea cooperării ţărilor BRICS în domeniul energetic şi va promova relaţiile în domeniul educaţiei, culturii, ştiinţei şi sănătăţii între ţările membre.

India a ratificat în luna februarie rivala Băncii Mondiale şi a FMI, banca BRICS de 100 de miliarde de dolari, care potrivit declaraţiilor lui Putin din vara anului trecut ”va fi una dintre instituţiile majore de finanţare a dezvoltării multilaterale din lume"

China, Rusia, India,Brazilia şi Africa de Sud vor înaugura la finalul lui 2015 a doua banca mondială după World Bank, pentru finanţarea proiectelor din economiile emergente.

Grupul ţărilor BRICS include Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, populaţia totală a celor cinci ţări reprezentând jumătate din populaţia mondială. Totodată, Produsul Intern Brut realizat de ţările BRICS reprezintă aproximativ 30% din produsul mondial. Următorul summit BRICS este programat să se desfăşoare în luna iulie, în Rusia.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie