Rusia va exporta arme în valoare de 15 miliarde în 2015, în ciuda interdicţiilor



Preşedintele rus, Vladimir Putin.
Preşedintele rus, Vladimir Putin. (Captură Foto)
Andrei Popescu
23.02.2015

Rusia susţine că obiectivul său de a exporta arme în valoare de 15 miliarde de dolari în acest an va fi atins în ciuda sancţiunilor occidentale impuse asupra Moscovei datorită implicării sale în criza ucraineană.

“Planul pentru exportul de armament în valoare de 15 miliarde USD în acest an va fi cu siguranţă îndeplinit”, a declarat duminică Anatoli Isaikin, şeful agenţiei ruse de stat pentru armament, Rosoboronexport.

Isaikin a făcut aceste remarci la Expoziţia Internaţională pentru Apărare IDEX-2015 desfăşurată duminică în Abu Dhabi.

În luna ianuarie, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că vânzările de arme ale ţării sale au depăşit 15 miliarde USD în 2014, existând noi ordine ca cifra din acest an să se situeze cel puţin în apropierea pragului de 14 miliarde USD.

Rusia, cel de-al doilea exportator de arme al lumii după Statele Unite, plănuieşte să îşi extindă vânzările sale de arme pe pieţele din regiunea Asia-Pacific, Africa, America Latină şi Caraibe, a declarat Putin.

Recent, Moscova şi-a intensificat relaţiile militare cu aliaţii săi după ce Ucraina a anunţat un plan de a participa într-o alianţă militară multinaţională alături de două state membre NATO, Polonia şi Lituania. Mai mult, rapoartele media au susţinut că guvernul de la Kiev urmăreşte să intre în NATO.

Conflictul ucrainean şi tensionarea relaţiilor dintre Est şi Vest s-au produs la începutul anului trecut, după ce liderul rus s-a opus încheierii Acordului de liber schimb cu UE, pe care fostul preşedinte al Ucrainei l-a abandonat în ultimul moment. Mişcarea sa a declanşat proteste de stradă, înnăbuşite prin violenţă de jandarmii ucraineni. Au urmat proteste ample pe Maidan, culminând cu fuga preşedintelui Ianukovici şi noi alegeri ce au legitimizat parcursul european pe care poporul ucrainean îl doreşte.

Rusia lui Putin, pe de altă parte, a ales să sprijine separatiştii din est şi să anexeze Crimeea în martie 2014, lucru care i-a atras o serie de sancţiuni din partea Occidentului. Kievul şi aliaţii săi vestici afirma că Rusia a ajutat separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei atât cu arme cât şi cu luptători, acuzaţie care este negată de Kremlin în ciuda dovezilor pe care Occidentul susţine că le are. De asemenea, Kremlinul susţine că luptătorii ruşi prezenţi în estul Ucrainei sunt voluntari şi că nu sunt trimişi acolo de conducerea rusă.

Potrivit datelor oferite de ONU, până în prezent peste 5.000 de oameni au fost ucişi în acest conflict.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor