Un miting islamist la Hamburg pune clasa politică germană pe jar. Participanţii voiau înfiinţarea unui califat în Germania

Miting islamist în Hamburg. Participanţii cereau infiinţarea unui califat în Germania, 28 aprilie 2024 (Getty Images)
Redacţia
08.05.2024

Un mare miting islamist ce a avut loc în Hamburg weekendul trecut a stârnit îngrijorare în rândul autorităţilor germane, cu atât mai mult cu cât la eveniment au participat peste 1.000 de persoane, potrivit unei ştiri Euronews.com.

Dar ceea ce a fost de-a dreptul revoltător a fost faptul că unii dintre participanţii la miting cereau nici mai mult nici mai puţin decât înfiinţarea unui califat şi impunerea legii Sharia.

Demonstraţia a fost legată de grupul "Muslim Interaktive", pe care serviciile de informaţii interne din Germania îl clasifică drept organizaţie extremistă.

Într-o conferinţă de presă alături de premierul muntenegrean, cancelarul german Olaf Scholz a declarat: "Este foarte clar că toate activităţile islamiste trebuie combătute folosind posibilităţile şi opţiunile statului nostru constituţional".

El a adăugat că orice act criminal va fi urmărit penal.

La rândul său, şi ministrul german de Interne, Nancy Faeser, şi-a exprimat poziţia faţă de doleanţele protestatarilor. Într-o postare pe X, fostul Twitter, ea a avertizat:

"Oricine vrea un califat a venit în Germania în locul nepotrivit".

Protestul a avut loc în contextul în care guvernul german se confruntă cu critici pentru că nu reuşeşte să îi protejeze în mod adecvat de discriminare pe musulmani şi pe cei percepuţi ca fiind musulmani, Human Rights Watch (HRW) afirmând că Germania nu are o definiţie funcţională privind rasismul antimusulman.

"Eşecurile guvernului german în ceea ce priveşte protejarea musulmanilor de ură şi discriminare încep cu o lipsă de înţelegere a faptului că musulmanii se confruntă cu rasismul şi nu doar cu ostilitatea bazată pe credinţă. Fără o înţelegere clară a urii şi a discriminării antimusulmane în Germania şi fără date solide privind incidentele şi acţiunile de sensibilizare a comunităţii, un răspuns din partea autorităţilor germane va fi ineficient", susţine Almaz Teffera, cercetător la HRW.

Până la sfârşitul lunii septembrie 2023, statisticile preliminare ale guvernului privind infracţiunile motivate de ură pentru anul în curs au numărat 686 de infracţiuni "anti-islamice", depăşind cele 610 infracţiuni înregistrate pentru tot anul 2022.

Reacţia politicienilor germani

Potrivit Deutsche Welle, după mitingul cu pricina, politicienii germani au cerut luarea de măsuri, un important conservator bavarez declarînd că astfel de apeluri ar trebui să ducă la închisoare şi la retragerea cetăţeniei.

Alexander Dobrindt, care conduce Uniunea Creştin-Socială conservatoare din Bavaria (CSU) în Bundestag, s-a alăturat legislatorilor de pe toate eşaloanele politice pentru a răspunde la mitingul din Hamburg care a cerut ca legea islamică strictă să înlocuiască democraţia germană.

"Oricine doreşte să introducă Sharia [legea islamică strictă] în Germania şi să declare un califat este un duşman al democraţiei noastre. Statul trebuie să-i confrunte cu consecvenţă şi rigoare", a declarat Dobrindt, al cărui partid se află în opoziţie faţă de coaliţia de centru-stânga a cancelarului Olaf Scholz în parlamentul german.

Dobrindt a cerut pedepse minime cu închisoarea pentru "extremiştii califatului", precum şi anularea beneficiilor sociale, pierderea permiselor de şedere sau a dublei cetăţenii şi interzicerea tuturor organizaţiilor care doresc să stabilească un califat în Germania.

"În Germania, se aplică următoarele: statul de drept, nu teocraţia", a subliniat el.

Răspunzând la îngrijorările exprimate anterior, ministrul german de Interne, Nancy Faeser, a îndemnat poliţia să urmărească cu fermitate orice infracţiune comisă în timpul mitingului.

"Fără propagandă teroristă pentru Hamas, fără discursuri de ură îndreptate împotriva evreilor. Dacă au loc astfel de infracţiuni, trebuie să existe o intervenţie imediată şi în forţă la demonstraţii", a declarat Faeser, din partea social-democraţilor de centru-stânga ai lui Scholz, pentru cotidianul Tagesspiegel din Berlin.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, un politician al Partidului Verzilor, a declarat că demonstraţia a pus sub semnul întrebării principiile statului german ca republică.

"Aceasta este o demonstraţie care nu se mai bazează pe Constituţie", a declarat Habeck, care este şi vicecancelar al Germaniei.

Ce s-a întâmplat la miting?

Poliţia a declarat că aproximativ 1.100 de oameni au fost prezenţi la miting, convocat de persoane cu legături cu scena islamistă.

Cei care au participat la eveniment, care a avut loc în cartierul St. Georg din oraş, au protestat împotriva a ceea ce au numit politici islamofobe şi o campanie mediatică împotriva musulmanilor din Germania.

Vorbitorii i-au acuzat pe politicieni de "minciuni ieftine" şi de "reportaje laşe", catalogându-i pe toţi musulmanii din Germania drept islamişti, pe fondul războiului Israelului împotriva Hamas din Gaza. De asemenea, se pare că unii au cerut ca Germania să devină un califat.

Participanţii au ţinut bannere pe care erau afişate mesaje precum "Germania - o dictatură a valorilor" şi "Califatul este soluţia".
Mitingul, însoţit de o prezenţă masivă a poliţiei, s-a desfăşurat în mod paşnic.

Potrivit informaţiilor furnizate de Biroul pentru protecţia Constituţiei (BfV) din Hamburg, persoanele care au înregistrat evenimentul sunt apropiate de grupul Muslim Interaktive, clasificat ca fiind extremist. BfV este serviciul de informaţii interne al Germaniei.

Şeful poliţiei din Hamburg, Falk Schnabel, a declarat că bannerele individuale vor fi examinate pentru infracţiuni penale, adăugând în acelaşi timp că dreptul la întrunire se referă, în esenţă, la faptul că aceasta este paşnică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor