Poroşenko: Un consilier prezidenţial rus a coordonat lunetiştii străini în timpul Euromaidanului

Preşedintele ucrainean Petro Proşenko
Preşedintele ucrainean Petro Proşenko (Olivier Douliery-Pool/Getty Images)

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a declarat vineri că poliţia a descoperit dovezi care arată că un consilier prezidenţial rus de vârf, Vladislav Surkov, a comandat grupurile străine de lunetişti care au tras în manifestanţii ucraineni şi au ucis câteva zeci dintre ei în Kiev în timpul Euromaidanului.

“Cu câteva zile în urmă, şeful securităţii de stat mi-a spus că, în timpul investigaţiilor, membrii forţelor speciale au oferit dovezi care arată că un consilier prezidenţial rus, Vladislav Surkov, a condus organizarea grupurilor de lunetişti străini în Maidan”, a declarat Poroşenko, conform website-ului său oficial.

Liderul ucrainean a făcut aceste afirmaţii în timpul unei întâlniri cu rudele a peste 100 de persoane care au fost împuşcate mortal în doar 3 zile pe timpul protestelor din 2014 din Piaţa Independenţei [Maidan] din Kiev împotriva preşedintelui pro-rus Viktor Ianukovici – care a fugit în Rusia după ce a fost alungat de la putere de mişcarea stradală, susţine Moscow Times.

Poroşenko a adăugat că autorităţile implicate în investigaţie au stabilit o “legătură rusă clară” cu împuşcăturile, în cadrul cărora au fost ucişi 77 de manifestanţi şi 18 ofiţeri de poliţie.

Valentin Nalivaicenko, şeful Serviciului de Securitate Ucrainean (SBU), a repetat într-un interviu cu agenţia de ştiri ucraineană Ukrainski Novini ceea ce i-a spus şi preşedintelui.

“Membrii [unităţii Alpha din cadrul forţelor speciale ale SBU] mi-au oferit informaţii concrete [sub interogatoriu] despre poziţiile grupurilor de lunetişti străini care i-au vizat atât pe manifestanţi ... cât şi pe ofiţerii de poliţie ai Ministerului ucrainean de Interne”, a declarat el.

“Există dovezi în legătură cu rangul lor, numele de familie, copii ale paşapoartelor, date ale sosirii şi plecării, ce reţea de telefonie au folosit, unde au stat şi cum le-a coordonat consilierul lui Putin – Surkov – activitatea în Kiev”, a fost citat Nalivaichenko.

Nalivaicenko a mai declarat agenţiei de ştiri că trei grupuri din cadrul Serviciului Federal rus pentru Securitate (FSB) s-au aflat în Kiev în perioada decembrie 2013 – februarie 2014 pentru a pregăti dispersarea protestelor.

Lista suspecţilor urmăriţi în Ucraina pentru focurile trase de pe Maidan îi include pe Ianukovici, fostul şef al SBU Alexander Iakimenko şi fostul ministru ucrainean de interne Vitali Zakarcenko.

Surkov, cunoscut după porecla “cardinalul cărunt” al Kremlinului, a fost un vicedirector al administraţiei prezidenţiale în perioada 1999-2011 şi este creditat în mare parte pentru dezvoltarea conceptului de “democraţie administrată” şi pentru crearea mişcărilor pro-Kremlin de tineret.

După demisia sa din poziţia de vicepremier al Rusiei în 2013, Surkov a devenit principalul om al lui Putin pentru relaţiile cu Ucraina, precum şi cu republicile separatiste pro-ruse georgiene Abhazia şi Oseţia de Sud.

În ceea ce priveşte rolul lui Ianukovici în crimele comise împotriva poporului ucrainean în Maidan, Poroşenko şi-a exprimat convingerea că acesta “va arde în iad”, a susţinut agenţia de presă Unian.

“Crimele împotriva umanităţii nu se prescriu. Însă, vă voi pune o întrebare retorică: oare Rusia îl va extrăda vreodată în Ucraina pe criminalul Ianukovici, pe principalul vinovat al vărsării de sânge din Euromaidan? Nu mă îndoiesc că el [Ianukovici] va arde veşnic în iad, dar acest lucru nu mai ţine deja de justiţia pământească”, a declarat liderul ucrainean.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe