Marea Britanie şi Spania se opun asistenţei militare letale pentru Ucraina



Soldaţi ucraineni pe un drum din Svitlodarsk, apropiindu-se de Debalţeve, 15 februarie 2015.
Soldaţi ucraineni pe un drum din Svitlodarsk, apropiindu-se de Debalţeve, 15 februarie 2015. (Captură Foto)

Marea Britanie şi Spania şi-au exprimat opoziţia faţă de furnizarea de arme letale către Ucraina, susţinând că rezolvarea ostilităţilor dintre guvernul ucrainean şi forţele separatiste pro-ruse trebuie să aibă loc pe calea dialogului.

“Nu credem că în acest moment va fi de ajutor să oferim suport letal forţelor armate ucrainene”, a declarat joi secretarul britanic de externe Philip Hammond, în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său spaniol José Manuel Garcia Margallo în Madrid.

Dar Hammond a adăugat că ţara sa îşi rezervă dreptul de a revizui această opţiune. “Ne este clar că nu putem permite prăbuşirea forţelor militare ucrainene, deşi cred că pe moment ele nu se află în acel punct.”

Margallo a declarat, la rândul său, că doreşte ca Uniunea Europeană să aibă o poziţie comună asupra problemei înarmării Ucrainei, făcând apel la un dialog deschis şi corect pentru soluţionarea conflictului din estul separatist ucrainean soldat până acum cu peste 5.000 de victime.

SUA „rumegă” ideea înarmării Ucrainei

În acelaşi timp, preşedintele american Barack Obama a anunţat că ia în considerare trimiterea de arme către Ucraina, doar că pentru moment nu este decis în această privinţă.

Aproximativ 30 de legiuitori democraţi şi republicani din Camera Reprezentanţilor doresc ca administraţia Obama să furnizeze arme Ucrainei.

Senatorii republicani John McCain şi Lindsey Graham au susţinut că recentul acord de pace, semnat la Minsk săptămâna trecută între Rusia, Ucraina, Franţa şi Germania, este un eşec şi că este vremea înarmării Ucrainei.

UE va monitoriza acordul de încetare a focului

Uniunea Europeană plănuieşte să asiste Ucraina în ceea ce priveşte monitorizarea planului de pace, care include, printre altele, încetarea focului, retragerea artileriei grele de pe linia frontului şi retragerea forţelor şi armelor străine din Ucraina.

Blocul european va trimite vehicule blindate şi aparate pentru preluarea de imagini din satelit pentru a monitoriza acordul de încetare a focului, a declarat Maciej Popowski, vicesecretarul general al Serviciului European de Acţiune Externă (SEAE), după o întâlnire cu miniştrii UE ai apărării desfăşurată joi în capitala letonă Riga.

Sute de observatori OSCE

La rândul său, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut miercuri ca o misiune internaţională de menţinere a păcii să fie prezentă în estul ţării pentru a monitoriza acordul de încetare a focului pe frontul de luptă, propunere pe care rebelii au respins-o.

Ministrul francez al apărării Jean-Yves Le Drian a declarat că Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) va trimite aproximativ 400 de observatori în estul Ucrainei pentru a monitoriza încetarea focului în zona de conflict.

În plus, UE şi NATO au cerut forţelor pro-ruse din Ucraina să permită observatorilor OSCE să acţioneze pe teritoriul lor.

Ambasadorul rus la ONU Vitali Churkin a acuzat Kievul că urmăreşte să distrugă planul de pace, implicând forţa internaţională de menţinere a păcii.

Desigur, Churkin nu a fost atât de agresiv în criticarea rebelilor care, în ciuda faptului că în 15 februarie trebuiau să oprească complet schimbul de focuri, şi au intensificat ofensiva asupra oraşului Debalţevo, susţinând că este al lor şi forţând în cele din urmă retragerea celor câteva mii de soldaţi ucraineni încercuiţi şi blocaţi acolo.

Totuşi, în timpul retragerii din oraşul Debalţevo, 13 soldaţi ucraineni au fost ucişi, 157 răniţi, 93 au fost luaţi prizonieri de separatişti şi 82 daţi dispăruţi, a anunţat joi Ministerul ucrainean al Apărării.

Un nou convoi “umanitar” ajunge în estul Ucrainei

În contextul nesiguranţei acordului de pace, un nou convoi “umanitar” rusesc a ajuns în regiunile Doneţk şi Lugansk, a anunţat vineri Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă, citat de agenţia TASS.

Ministerul citat susţine că aproximativ 30 vehicule au transportat în cele două regiuni peste 200 de tone de ajutor umanitar constând în principal în alimente.

Totuşi, Kievul şi aliaţii săi au declarat în repetate rânduri că aceste convoaie umanitare au fost folosite de fapt pentru a transporta arme şi luptători în estul Ucrainei pentru a-i ajuta pe rebelii separatişti – o acuzaţie negată vehement de Moscova.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe