Mare marş "anti-Maidan" la Moscova, la un an de la căderea lui Ianukovici

Trecut şi prezent eroic la Kiev, 20 februarie 2014
Trecut şi prezent eroic la Kiev, 20 februarie 2014 (LOUISA GOULIAMAKI / AFP / Getty Images)

După un an de la căderea preşedintelui pro-rus, Viktor Ianukovici, în Moscova s-a organizat sâmbătă un mare marş de protest care are ca scop condamnarea "loviturii de stat" din ţara vecină, Ucraina, relatează BBC News în ediţia sa electronică.

De altfel, Kremlinul îl găzduieşte pe Ianukovici protejându-l de autorităţile ucrainene care au emis pe numele său un mandat de arestare pentru "uciderea în masă a cetăţenilor paşnici".

Mass-media de stat din Rusia a promovat puternic evenimentul care are ca slogan distinctiv "Nu vom uita! Nu vom ierta!".

Din 2014, de când Ianukovici a fugit din Ucraina, Rusia a anexat deja peninsula Crimeea şi este acuzată de sprijinirea şi coordonarea separatiştilor pro-ruşi din estul Ucrainei.

Guvernul ucrainean şi liderii occidentali şi NATO susţin că există dovezi clare că Rusia îi ajută pe rebelii din estul Ucrainei cu arme grele şi soldaţi. Experţii independenţi confirmă şi ei aceste afirmaţii. De partea cealaltă, Moscova neagă acuzaţiile, insistând asupra faptului că toţi ruşii care luptă alături de rebeli sunt de fapt "voluntari".

Aproape 5.700 de oameni şi-au pierdut viaţa din aprilie de când au izbucnit luptele din estul Ucrainei şi nu mai puţin de 1,5 milioane de oameni au fugit din casele lor, susţine ONU.

Evenimentul de la Moscova este denumit un "marş anti-Maidan" - o referire la protestele pro-UE ale Ucrainei, care au început în Piaţa Independenţei din Kiev, cunoscută ca Maidan.

Grupuri de demonstranţi s-au adunat sâmbătă în centrul Moscovei purtând bannere patriotice ruseşti de genul "Maidanul este o boală! O vom vindeca" sau "Maidan aduce beneficii duşmanilor Rusiei!"

Cel puţin 10.000 de persoane sunt aşteptate să participe la marşul organizat de peste 100 de organizaţii publice, a raportat canalul de ştiri NTV Rusia.

În statul vecin, oameni s-au adunat încă de vineri pentru a aprinde lumânări şi a depune flori în amintirea protestatarilor din Ucraina împuşcaţi mortal în luna februarie.

În aceeaşi zi, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a acuzat public Rusia de implicare directă în atacurile lunetiştilor asupra civililor, care au dus la moartea a zeci de protestatari din Kiev în perioada 18-20 februarie a anului trecut.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe