Rusia va convoca o întâlnire a CSONU cu privire la planurile Turciei de a "invada" Siria

Moscova a anunţat că va cere Consiliului de Securitate al ONU să desfăşoare o întâlnire pe tema planului Turciei de a lansa o operaţiune militară terestră în Siria, susţinând că aceasta subminează suveranitatea şi integritatea teritorială precum şi procesul de pace din ţara arabă.
Soldaţi turci patrulează în Ceylanpinar, un oraş la graniţa turco-siriană.
Soldaţi turci patrulează în Ceylanpinar, un oraş la graniţa turco-siriană. (Captură Foto)
Andrei Popescu
22.02.2016

O întâlnire a Consiliului de Securitate al ONU (CSONU) va fi convocată la cererea Rusiei pentru a se discuta planurile Turciei de desfăşurare a unei operaţiuni terestre în Siria, a declarat Ministerul rus de Externe.

Acţiunile Turciei în regiune ameninţă suveranitatea siriană, a susţinut Moscova, adăugând că va propune o rezoluţie pentru a împiedica Ankara să ia o astfel de măsură.

Moscova este îngrijorată în privinţa amplificării tensiunilor la graniţa turco-siriană şi a “planurilor anunţate de Turcia de a trimite soldaţi în nordul Siriei”, a declarat vineri Maria Zaharova, purtător de cuvânt al Ministerului rus de Externe, adăugând că situaţia din regiune este îngrijorătoare datorită luptătorilor din Statul Islamic care pătrund în Siria şi îşi creează baze teroriste acolo.

“[Planul Turciei] subminează eforturile pentru o înţelegere politică privind Siria’, a susţinut Zaharova, anunţând că Rusia doreşte să convoace o întâlnire a Consiliului de Securitate pentru a discuta situaţia.

Proiectul de rezoluţie ce va fi propus de Rusia va include solicitarea de “a pune capăt oricăror acţiuni care subminează suveranitatea şi integritatea teritorială a Siriei, care sunt în contradicţie cu rezoluţia CSONU 2254 şi interferează cu lansarea unui proces de pace în Siria”, a mai susţinut purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

În decembrie 2015, CSONU a adoptat în unanimitate Rezoluţia 2254, care a aprobat un plan pentru procesul de pace din Siria. Documentul, adoptat de membrii Internaţional Syria Support Group, a evidenţiat implementarea unui acord de încetare a focului la nivel naţional în paralel cu desfăşurarea unui proces politic.

Turcia şi-a intensificat activitatea militară în zonele cu populaţii predominant kurde, care nu includ doar teritoriile sale din sud-est, ci şi zone din nordul Siriei şi Irakului. La începutul săptămânii trecute, CSONU a avertizat Ankara cu privire la acţiunile sale din regiune, cerându-i să respecte legea internaţională şi să nu îi mai bombardeze pe kurzii sirieni.

Totuşi, după ce a acuzat forţe asociate cu miliţia kurdă siriană YPG de organizarea unui atac soldast cu victime în Ankara în cursul săptămânii trecute, premierul turc Ahmet Davutoglu a promis că va continua eforturile militare împotriva grupurilor kurde din Siria. Kurzii neagă responsabilitatea pentru acel atac şi au învinuit grupul jihadist Statul islamic.

Armata turcă a bombardat joia trecută poziţii ale YPG în nordul Siriei, a declarat pentru Reuters o sursă din cadrul securităţii turce. În aceeaşi zi, zeci de vehicule militare turceşti au pătruns în regiunea kurdă a provinciei siriene Alep şi soldaţii turci au început să sape o tranşee, conform agenţiei de ştiri kurde ANHA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor