SUA cere Rusiei să nu bombardeze forţele speciale americane din Siria

SUA a oferit Rusiei informaţii cu privire la locaţia forţelor sale speciale prezente în Siria, astfel încât soldaţii americani să nu fie bombardaţi din greşeală.
Andrei Popescu
19.02.2016

alte articole

Avioane ruseşti Su-30 la baza aeriană Khmeimim din Siria.
Avioane ruseşti Su-30 la baza aeriană Khmeimim din Siria. (Captură Foto)
Andrei Popescu
19.02.2016

Washingtonul a dezvăluit Moscovei zonele generale în care operează forţele speciale americane din Siria şi a cerut Rusiei să nu lovească acele locaţii, au declarat joi oficiali militari americani.

Mişcarea marchează o intensificare a coordonării militare ruso-americane din Siria, despre care SUA a declarat anterior că era limitată la un mecanism pentru a evita accidentele aeriene, în condiţiile în care ambele ţări desfăşoară campanii de atacuri aeriene separate în ţara arabă, conform Reuters.

General locotenentul Charles Brown, şeful Comenzii Centrale a Forţelor Aeriene americane, a discutat joi despre această situaţie în cadrul unei audieri la Pentagon.

“Le-am spus (ruşilor) că acestea sunt ... zonele generale unde avem forţe ale coaliţiei şi că nu dorim ca ei să atace acele locuri deoarece situaţia se va amplifica”, a declarat Brown.

SUA a anunţat în octombrie 2015 că va trimite câteva zeci de operatori speciali în nordul Siriei pentru “a consilia forţele din opoziţie” în lupta lor împotriva grupului militant Statul Islamic, cunoscut şi sub numele de ISIL sau Daesh.

Un oficial senior american al Apărării a declarat la acea vreme că SUA nu a anunţat Rusia cu privire la locaţia forţelor speciale americane din Siria, dar că era deschisă la această idee pentru a asigura siguranţa soldaţilor.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, a declarat joi că SUA nu a dezvăluit ruşilor locaţii sau intervale orare specifice privind mişcările operatorilor speciali americani.

“Am oferit ruşilor o zonă geografică şi le-am cerut să stea deoparte de ea datorită riscului pentru forţele americane”, a susţinut Cook. “Până acum ei au onorat această cerere”.

Începând cu august 2014, SUA şi o parte dintre aliaţii săi occidentali şi regionali au lansat o campanie de atacuri aeriene împotriva poziţiilor Daesh în Siria şi Irak.

În 30 septembrie 2015, Rusia a lansat propria sa campanie împotriva Statului Islamic în Siria, la cererea guvernului sirian.

Totuşi, Washingtonul a acuzat Moscova de faptul că loviturile sale aeriene vizează în principal poziţiile forţelor rebele siriene care doresc înlăturarea conducerii din Damasc.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor