Turcia: SUA trebuie să suspende legăturile cu luptătorii kurzi

La două zile după un atac cu bombă în Ankara ce s-a soldat cu 28 de morţi, Turcia a cerut Statelor Unite să nu mai susţină grupul kurd YPG din Siria, pe care îl suspectează de desfăşurarea acelui atac sângeros. SUA a susţinut că nu priveşte YPG ca pe o organizaţie teroristă.
Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu.
Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu. (Captură Foto)
Andrei Popescu
19.02.2016

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat că SUA ar trebui să rupă legăturile cu luptătorii kurzi, adăugând că o colaborare cu “grupuri teroriste precum YPG reprezintă un semn de slăbiciune”.

Vineri, Cavusoglu a acuzat SUA că face declaraţii contradictorii în legătură cu luptătorii kurzi YPG din Siria care, susţine Ankara, lucrează cu membrii Partidului interzis al Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

“A accepta grupuri teroriste precum YPG în lupta împotriva Statului Islamic în Siria reprezintă, mai presus de orice, un semn de slăbiciune”, a declarat el în Tbilisi, în timpul unei vizite oficiale în Georgia.

“Toată lumea trebuie să nu mai facă această greşeală. În special, aliatul nostru SUA trebuie să înceteze imediat să mai facă această greşeală”, a susţinut Cavusoglu, ale cărui remarci au fost transmise în direct la postul de televiziune turcesc TRT Haber.

Liderii turci au acuzat YPG că se află în spatele atacului cu maşină capcană care a avut loc miercuri seara în Ankara şi care a provocat moartea a 28 de persoane.

SUA a susţinut că nu consideră YPG un grup terorist, înfuriind Turcia, care se teme că progresele înregistrate de aceşti luptători în nordul Siriei vor alimenta separatismul în rândul propriei sale comunităţi kurde.

Departamentul de Stat american a cerut joi ca Turcia să înceteze bombardamentele asupra poziţiilor YPG, care a negat că s-ar afla în spatele atacului terorist din Ankara.

Operaţiunile turceşti de bombardare a poziţiilor kurde din Siria au complicat situaţia deja complexă din acest conflict.

Tot joi, premierul turc Ahmet Davutoglu a acuzat guvernul sirian că este direct responsabil pentru atacul de miercuri din Ankara, susţinând că Turcia va continua să bombardeze poziţiile kurde din interiorul ţării arabe.

Într-un discurs televizat, Davutoglu a precizat că atacul din Ankara arată că YPG este o organizaţie teroristă şi că Turcia aşteaptă ca aliaţii săi să coopereze în lupta împotriva grupului kurd.

Liderul Partidului Uniunii Democratice Kurde din Siria a negat acuzaţia, susţinând că Ankara a adoptat această poziţie pentru a amplifica conflictul din Siria.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor