Explozii puternice zguduie oraşele siriene Damasc şi Homs. Cel puţin 150 de morţi

Două atacuri cu bombă în oraşele siriene Damasc şi Homs au provocat duminică moartea a cel puţin 150 de persoane şi rănirea a aproape 200, inclusiv copii. Grupul jihadist Statul Islamic şi-ar fi asumat răspunderea pentru ambele atacuri.
Locul unui atac cu două maşini capcană în centrul oraşului sirian Homs, 21 februarie 2016.
Locul unui atac cu două maşini capcană în centrul oraşului sirian Homs, 21 februarie 2016. (AFP/Getty Images)

O serie de atacuri sinucigaşe cu bombă în oraşul Homs şi în apropierea unui altar şiit situat lângă capitala siriană Damasc au provocat duminică moartea a cel puţin 150 de persoane, în condiţiile în care Washingtonul şi Moscova au depus eforturi pentru a asigura încetarea focului în ţara arabă zguduită de război.

Cel puţin patru explozii au zguduit suburbia sudică a Damascului, Sayyida Zeinab, ucigând cel puţin 83 de persoane, a raportat presa de stat. Anterior, în oraşul Homs, 59 de persoane, în principal civili, au fost ucişi într-un alt atac cu două maşini capcană, a raportat un grup de monitorizare.

Două dintre exploziile de lângă altarul Sayeda Zeinab au fost cauzate de maşini capcană, în timp ce în cazul celorlalte două explozii a fost vorba de sinucigaşi cu bombă, a raportat Reuters, citând mass media siriană pro-guvern.

Grupul de monitorizare Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului a precizat, de asemenea, că printre cei ucişi s-au aflat şi studenţi care ieşeau de la ore.

Grupul jihadist Statul Islamic şi-ar fi asumat răspunderea pentru aceste atacuri prin agenţia de ştiri al-Amaq, a declarat Michael Horowitz, analist în securitate pentru Levantine Group.

Exploziile din Damasc au avut loc la câteva ore după două atacuri sinucigaşe cu bombă în oraşul Homs. Agenţia oficială de ştiri siriană SANA, citând o sursă a poliţiei, a declarat că 178 de persoane, inclusiv copii, au fost rănite.

Acord pentru încetarea focului

Între timp, secretarul de stat american John Kerry a declarat că a fost încheiat un “acord provizoriu” cu Rusia în ceea ce priveşte un armistiţiu parţial în cadrul acestui conflict. De asemenea, Kerry s-a arătat optimist în legătură cu progresul înregistrat în vederea încetării totale a focului în Siria.

Kerry a discutat cu omologul său rus Serghei Lavrov şi cei doi au căzut de acord asupra termenilor, însă mai trebuie finalizate detaliile.

În acelaşi timp, preşedintele sirian Bashar al-Assad a declarat ziarului spaniol El Pais că este “pregătit” pentru un acord de încetare a focului, cu condiţia ca acesta să nu fie exploatat de “terorişti”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe