Cel puţin 28 de morţi în urma unui atac cu o maşină capcană în Ankara

Un atac cu o maşină capcană în centrul capitalei turceşti Ankara – aparent vizând armata ţării – a provocat moartea a cel puţin 28 de persoane şi rănirea a peste 60.
Un convoi de autobuze ce transportau personal militar a fost atacat în Anakara, 17 februarie 2016.
Un convoi de autobuze ce transportau personal militar a fost atacat în Anakara, 17 februarie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
18.02.2016

Atacul de miercuri seara ar fi fost desfăşurat cu ajutorul unei maşini capcană. Un vehicul încărcat cu explozibili a fost detonat în timp ce autobuzele militare erau staţionate în apropierea sediului forţelor armate turceşti şi în apropierea clădirilor guvernului şi parlamentului.

Autobuzele care transportau personal militar au fost atacate în timp ce aşteptau la semaforul unei intersecţii, seara, la o oră de vârf, conform rapoartelor.

Vicepremierul Numan Kurtulmuş a declarat că a fost confirmată moartea a 28 de persoane şi rănirea a cel puţin 61. Kurtulmuş a adăugat că atacul este un act de terorism.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că persoanele responsabile pentru atac sunt nişte “pioni” care “nu cunosc niciun fel de limite morale sau umanitare”, adăugând că lupta împotriva lor va fi şi mai determinată, conform Euronews.

Erdogan şi-a amânat o vizită în Azerbaidjan, iar premierul Ahmet Davutoglu şi-a amânat călătoria la Bruxelles.

Este prea devreme pentru a spune cine a desfăşurat atacul şi nimeni nu şi-a asumat încă responsabilitatea pentru el.

Vicepremierul turc a precizat că “nu ştim cine sunt vinovaţii atacului din Ankara”, adăugând că acesta a fost “foarte bine organizat”.

Un oficial al securităţii a declarat anterior că semnele iniţiale indică faptul că vinovatul este Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), dar alte surse din sud-estul ţării majoritar kurd au susţinut că este mult mai probabil ca în spatele atacului să fi fost militanţii din grupul terorist Statul Islamic.

Atacul a fost condamnat pe plan internaţional, printre alţii, de către preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg şi guvernele francez şi britanic.

Militanţii kurzi din PKK, radicalii de stânga şi fundamentaliştii islamişti au organizat cu toţii atacuri cu bombă în Turcia în anii recenţi.

PKK a atacat ţinte militare, deşi şi-a concentrat în mare parte operaţiunile în sud-estul majoritar kurd al Turciei.

La rândul său, Turcia atacă luptătorii kurzi din Siria – acţiuni ce au atras asupra ei condamnarea internaţională – şi ţara simte tot mai mult efectele războiului.

În octombrie 2015, un atac în Ankara a vizat un miting al activiştilor pro-kurzi, ucigând peste 100 de persoane. În Istanbul, în decembrie, un atac cu bombă a ucis mai multe persoane, inclusiv turişti germani.

Numărul victimelor şi natura simbolică a ultimului atac – care a vizat centrul puterii militare şi politice turceşti – sugerează faptul că acest incident ar putea amplifica tensiunile la un nou nivel.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor