Rusia trimite sisteme de rachete S-400 în Serbia "pentru exerciţii militare"

Sistemul rusesc de apărare antirachetă S-400
Sistemul rusesc de apărare antirachetă S-400 (Getty Images)

Rusia a trimis o divizie de sisteme de rachete S-400 în Serbia pentru a lua parte la exerciţiile organizate acolo, a anunţat agenţia RIA citând surse ale Ministerului Apărării, joi.

Rusia a mai trimis şi o baterie de rachete de croazieră Pantsir, adăugând că este prima dată când acest model este folosit la manevre în afara Rusiei.

Serbia încearcă un joc pe muchie de cuţit, încercând, pe de o parte, să se alăture Uniunii Europene, pe de cealaltă parte să nu lezeze legăturile tradiţionale cu Rusia, cu care împărtăşeşte religia ortodoxă şi care i-a fost aliat în timpul bombardamentelor NATO care au urmat războaielor balcanice.

Rusia a început livrarea de rachete S-400 în Turcia în iulie, iar preşedintele Recep Erdogan a numit evoluţia "cel mai bun sistem de apărare împotriva forţelor care vor să ne distrugă ţara".

NATO şi în special SUA se opun cu tărie achiziţionării de rachete S-400 de către ţările membre ale alianţei.

Anul trecut, India şi-a declarat şi ea disponibilitatea de a achiziţiona sistemele S-400, în ciuda avertismentelor SUA care descurajează iniţiativa. Departamentul de Stat a afirmat că o asemenea achiziţie va genera sancţiuni din partea americanilor.