Erdogan implicat în încălcarea sancţiunilor americane împotriva Iranului

Reza Zarrab
Reza Zarrab (Getty Images)

Un om de afaceri turco-iranian a declarat joi juraţilor într-un tribunal federal din New York că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a autorizat o tranzacţie într-o schemă pentru a ajuta Iranul să ocolească sancţiunile SUA.

Reza Zarrab cooperează cu procurorii americani in procesul penal a unui director de bancă turc acuzat că ar fi ajutat la spălarea de bani pentru Iran. În momentul presupusei conspiraţii, Erdogan era premier al Turciei.

Zarrab a precizat că a aflat de la Zafer Caglayan, fost ministrul al Economiei, că Erdogan şi ministrul trezoreriei de la acea vreme Ali Babacan au autorizat două bănci turce – Ziraat Bank şi VakifBank – să transfere fonduri pentru Iran.

Atât Ziraat cât şi VakifBank au negat implicarea în schemă.

Nici Erdogan şi nici reprezentanţii săi nu au comentat imediat acuzaţiile lui Zarrab că ar fi autorizat astfel de tranzacţii. Erdogan a declarat joi că Turcia nu a încălcat sancţiunile SUA, conform CNN Turk. Un purtător de cuvânt al guvernului Erdogan a numit cazul un “complot împotriva Turciei”.

Mărturia lui Zarrab a avut loc în cea de-a treia zi a procesului lui Mehmet Hakan Atilla, un director al băncii turceşti de stat Halkbank, care a pledat nevinovat în tribunalul federal din Manhattan.

Noua evoluţie este de natură să tensioneze şi mai mult relaţiile dintre Turcia şi SUA.

După puciul militar din iulie 2016, Turcia a răcit considerabil relaţiile cu SUA, mai ales în contextul în care preşedintele turc Recep Ergodan a cerut extrădarea clericului Fehtullah Gullen, autoexilat în SUA, considerat de regimul Erdogan inamicul public numărul unul al Turciei.

Refuzul SUA a consolidat evoluţiile bizare din Orientul Mijlociu, care au angajat Turcia într-o colaborare tot mai strânsă cu Rusia, şi care au culminat, luna aceasta cu achiziţia unor sisteme S400 de către Ankara.

Mişcarea pare să înscrie Turcia în zona de influenţă a Rusiei în Orientul Mijlociu şi a stârnit îngrijorări la Washington.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe