Turcia declară că a doua livrare de baterii S-400 este finalizată

Sistem S-400 operaţional în Turcia
Sistem S-400 operaţional în Turcia (ImageSat Intl)

Ministerul Apărării din Turcia a declarat că livrarea celei de-a doua baterii de sisteme de apărare anti-rachetă S-400 a fost finalizată duminică şi că sistemele vor deveni operaţionale în aprilie 2020.

Washingtonul a avertizat că achiziţionarea, de către Turcia, a sistemelor S-400 va produce tensiuni în cadrul alianţei NATO, deoarece sistemele ruseşti nu sunt compatibile cu ale NATO şi reprezintă o ameninţare pentru avioanele de luptă „stealth” F-35 produse de Lockheed Martin.

Părţile iniţiale ale sistemului au fost livrate Ankarei în iulie, în ciuda avertismentelor cu privire la posibile sancţiuni ale SUA.

Statele Unite au expulzat Turcia din programul F-35.

Într-o declaraţie, Ministerul Apărării a declarat că s-a finalizat livrarea celei de-a doua baterii S-400 pentru Turcia.

Eforturile de montare a sistemelor şi de instruire a personalului operativ au continuat, ministerul turc adăugând că a planificat activarea bateriilor în aprilie 2020.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat, sâmbătă, la un interviu cu CNN, că S-400 va fi activat în ciuda avertismentelor americane repetate.

„Aceştia (oficialii americani) ne-au spus să „nu le activaţi şi putem rezolva cumva”, dar le-am răspuns că nu cumpărăm aceste sisteme pentru a le ţine pe inventar, a afirmat Cavusoglu, adăugând că Turcia va fi deschisă cumpărării sistemelor americane Patriot produse de firma Raytheon.

Într-un interviu de vineri, preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat pentru Reuters că va discuta dosarul achiziţionării rachetelor americane Patriot cu preşedintele american Donald Trump în această lună, afirmând că legătura personală cu liderul american ar putea depăşi criza provocată de cumpărarea bateriilor S-400.

Deşi Washington-ul nu a anunţat încă dacă va impune sancţiuni Turciei, preşedintele american Donald Trump şi-a manifestat simpatia faţă de Turcia, însă fără a exclude pe deplin sancţiunile.

Luni, secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a declarat că administraţia Trump are în vedere să impună sancţiuni vizând cumpărarea de către Turcia a sistemelor S-400, dar că nu a fost luată nicio decizie.