Firmă israeliană susţine că sistemul rusesc S-400 ar fi operaţional în Turcia

Sistem S-400 operaţional în Turcia
Sistem S-400 operaţional în Turcia (ImageSat Intl)

Turcia a obţinut un acord de împrumut, în 2017, de la Rusia, pentru a-şi achiziţiona sistemele de apărare aeriană S-400, în pofida presiunilor din partea Statelor Unite, care au decis să suspende participarea Ankarei la programul internaţional F-35 şi au ameninţat că o elimină din proiect până la sfârşitul lunii martie 2020.

Cu toată presiunea americană, Rusia a finalizat prima parte a livrărilor de componente S-400 în luna iulie.

Compania israeliană de informaţii prin satelit ImageSat Internaţional a publicat imagini ale unui presupus sistem de apărare aeriană S-400 care a ajuns recent în Turcia din Rusia. Firma susţine că este în regim operaţional şi a fost instalat în Ankara.

Imaginile postate pe contul de Twitter al companiei arată ceea ce compania descrie drept componentele şi radarele unui sistem S-400 implementat. Cu toate acestea, după cum susţine ImageSat, lansatoarele nu sunt încărcate, lucru care ar sugera că unele componente au ajuns cu a doua livrare din Rusia.

Potrivit companiei, actuala operaţiune reprezintă un test, astfel că presupusele sisteme S-400 ar putea fi relocate.

„Cu toate acestea, nu putem exclude posibilitatea ca această locaţie să aibă regim permanent”, concluzionează evaluarea.

Ismail Demir, subsecretarul turc pentru industriile de apărare, a dezvăluit că sistemele S-400 din Rusia vor fi pregătite pentru utilizare până în iunie 2020.

"Turcia nu mai este un client, ci un partener ... Suntem împotriva cumpărării pur şi simplu [a armelor ruseşti], vrem să ne angajăm în producţie", a spus el, citat de Sputnik.

A doua etapă a livrărilor sistemelor de apărare aeriană S-400 a început, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan menţionând că va continua până la sfârşitul lunii septembrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe