Putin vrea să alcătuiască un G7 paralel: cu China, India dar şi Turcia

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Robert Cianflone/Getty Images)

Declaraţia liderului rus survine pe fondul unei crize în G7 - un grup de şapte economii avansate şi sprijinite de administraţii democrate -, întrucât preşedintele american Donald Trump şi unele ţări ale UE au sugerat că ar trebui să invite Rusia înapoi în grup, reînnoind formatul G8.

Preşedintele Vladimir Putin a menţionat că ar fi bucuros să invite liderii statelor G8 în Rusia, în cazul în care grupul va fi reînfiinţat. El a menţionat, de asemenea, că Beijingul şi New Delhi ar putea fi incluse într-un grup internaţional mai larg similar cu G7, afirmând că acesta ar fi adecvat şi util pentru cooperarea globală.

"Cred că toată lumea înţelege azi - iar preşedintele Macron a spus recent public - că hegemonia Occidentului se încheie. Aşa că nu îmi pot imagina o organizaţie internaţională eficientă care funcţionează fără India şi fără China", a explicat Putin.

El a mai subliniat că, în timpul discuţiilor recente cu Recep Tayyip Erdogan, preşedintele turc a întrebat despre posibila participare a Turciei la G7.

Potrivit lui Putin, după ce Ankara a achiziţionat sisteme de apărare anti-rachetă S-400, Turcia ar putea fi, de asemenea, o parte crucială a organizaţiilor globale de acest gen.

La rândul său, prim-ministrul japonez Shinzo Abe a declarat că a adus în discuţie eventuala revenire a Rusiei în cadrul grupului la ultimul summit al G7 din Franţa, subliniind că Moscova joacă un rol cheie în relaţiile internaţionale.

G7, înfiinţată în anii 1970, este o organizaţie interguvernamentală a economiilor avansate. A devenit G8 după ce a inclus Rusia în 1997, dar a revenit la formatul G7 în 2014, după ce apartenenţa Moscovei a fost suspendată din cauza invadării Crimeei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe