Rusia: Poliţia arestează sute de manifestanţi la un nou protest în Moscova

Poliţia o arestează pe avocata şi activista din opoziţie Liubov Sobol la un protest ȋn Moscova, 3 august 2019
Poliţia o arestează pe avocata şi activista din opoziţie Liubov Sobol la un protest ȋn Moscova, 3 august 2019 (Screenshot)

Manifestanţi ai opoziţiei ruse au ieşit sâmbătă pe străzile Moscovei pentru a cere din nou autorităţilor electorale locale să permită desfăşurarea de alegeri corecte, în ciuda unei campanii masive de suprimare desfăşurată de poliţie şi a unei interdicţii aplicate asupra evenimentului de azi, potrivit Deutsche Welle.

Protestul neautorizat a avut loc după ce autorităţile ruse au avertizat în privinţa desfăşurării sale.

Manifestanţii au descris demonstraţia ca o "plimbare pe bulevardele" din Moscova şi aceştia sunt tot mai nemulţumiţi de faptul că autorităţile locale refuză să permită candidaţilor populari din opoziţie să participe la alegerile din septembrie pentru consiliul oraşului.

Grupul independent de monitorizare OVD-Info a declarat agenţiei de ştiri Reuters că poliţia moscovită a arestat sâmbătă aproximativ 800 de persoane în centrul Moscovei.

O prezenţă poliţienească masivă, bariere din metal şi autobuze goale folosite pentru transportul deţinuţilor au fost aliniate de-a lungul bulevardelor şi internetul mobil a fost blocat în centrul capitalei Rusiei. Unele magazine şi cafenele şi-au închis uşile sâmbătă după avertismentele lansate de autorităţile oraşului.

În timpul protestului de weekendul trecut, din 27 iulie, aproximativ 1.400 de persoane au fost arestate. OVD-Info a precizat că a fost cel mai mare număr de arestări după cele din 2012, când zeci de mii de persoane au protestat împotriva realegerii lui Vladimir Putin ca preşedinte al Rusiei după ce patru ani ocupase funcţia de premier.

Majoritatea celor arestaţi în weekendul trecut au fost eliberaţi la scurt timp, însă unii încă se află în spatele gratiilor. Guvernele occidentale au condamnat folosirea "disproporţionată" şi "la întâmplare" a violenţei de către autorităţile ruse împotriva manifestanţilor.

De asemenea, înaintea protestului de astăzi, poliţia rusă a arestat-o şi pe activista din opoziţie Liubov Sobol.

Sobol a cerut oamenilor să participe la protest. Fosta avocată a FBK (acronimul rusesc al Fundaţiei pentru Anticorupţie a liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi) a fost arestată într-un taxi în timp ce încerca să ajungă la protest şi a fost urcată într-o dubă a poliţiei. De asemenea, oficialii au declarat că au deschis o investigaţie penală asupra unei presupuse operaţiuni de spălare de bani desfăşurată de FBK.

Navalnîi a fost unul dintre cei mai vocali critici ai preşedintelui Vladimir Putin timp de peste un deceniu. El a fost închis de mai multe ori, i s-a interzis să participe la alegerile prezidenţiale de anul trecut, a fost blocat în acţiunile sale de a candida la funcţia de primar al Moscovei şi atât el cât şi aliaţi ai săi au publicat rapoarte privind corupţia răspândită la nivel înalt.

Navalnîi a fost închis 30 de zile la sfârşitul lunii trecute pentru organizarea protestului neautorizat din 27 iulie.

Mai mult, în seara zilei de 28 iulie Navalnîi a fost dus din detenţie la un spital, din cauza unei urticarii şi umflarea gravă a feţei, stârnind temeri că ar fi fost otrăvit. El a fost transferat înapoi la închisoare după o zi.

Medicul şef al Centrului Medical Sklifosovski din Moscova a susţinut în 31 iulie că testele efectuate pe biomateriale nespecificate recoltate de la Navalnîi au exclus otrăvirea ca motiv al recentei spitalizări. Medicul personal al lui Navalnîi a sfătuit să nu fie trimis repede înapoi în centrul de detenţie şi a precizat că constatările medico-legale nu sunt concludente.