Alexei Navalnîi condamnat din nou la 30 de zile de închisoare

Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi
Liderului opoziţiei ruse Alexei Navalnîi (Getty Images)

Alexei Navalnîi, lider al opoziţiei ruse şi critic al Kremlinului, a fost condamnat miercuri la 30 de zile de închisoare pentru că, în urmă cu o zi, a solicitat organizarea unui miting major, potrivit Deutsche Welle. Arestarea sa are loc în contextul în care aliaţi ai lui sunt vizaţi de o investigaţie penală.

Autorităţile ruse au luat această măsură cu scopul de a submina încercările de creare a unui nou val de demonstraţii.

Navalnîi, care luptă împotriva corupţiei din sânul Kremlinului, a susţinut într-un material video postat pe Instagram că poliţia l-a ridicat din faţa apartamentului său din Moscova în timp ce se pregătea să alerge.

“Oamenii au dreptate când spun că sportul nu este întotdeauna bun pentru sănătate”, a glumit Navalnîi, în vârstă de 43 de ani. “Am fost arestat şi acum mă aflu la o secţie de poliţie îmbrăcat în pantaloni scurţi”.

Săptămâni de proteste

În ultimele câteva săptămâni, capitala rusă a fost marcată de proteste împotriva deciziei Moscovei de a bloca candidaţi ai opoziţiei să participe la alegerile din 8 septembrie pentru Duma orăşenească a Moscovei (aşa-numitul “parlament” local).

Peste 20.000 de persoane au participat la protestul din weekendul trecut şi Navalnîi a cerut organizarea unui protest chiar mai mare pentru această sâmbătă în faţa primăriei capitalei Rusiei.

Autorităţile electorale au declarat că au blocat un anumit număr de politicieni independenţi ai opoziţiei şi activişti locali, acuzându-i că au falsificat semnături pentru a putea participa la alegeri. În Rusia, candidaţii din afara marilor partide parlamentare trebuie să adune semnături pentru a putea fi aleşi.

Candidaţii blocaţi susţin că mişcarea este pur şi simplu una politică.

O mare parte a opoziţiei doreşte schimbarea lui Serghei Sobianin, un susţinător declarat al preşedintelui rus Vladimir Putin, care l-a numit primar al Moscovei în 2010.

În ultimele alegeri din Moscova din 2013, Navalnîi a ajuns pe locul doi în cursa pentru primari împotriva lui Sobianin, în cadrul unui vot despre care opoziţia a susţinut că a fost marcat de multe nereguli.

În ultimul deceniu, Navalnîi a fost în repetate rânduri ameninţat, arestat sau închis în contextul în care a devenit unul dintre principalii opozanţi ai lui Putin. Aliaţii săi politici s-au confruntat cu un tratament similar.

Anul trecut, Navalnîi a fost închis timp de 30 de zile şi apoi încă 20 de zile după eliberarea sa, în luna septembrie.

În luna aprilie a acestui an, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis că Rusia a încălcat drepturile lui Navalnîi prin plasarea sa sub arest la domiciliu cea mai mare parte a anului 2014 într-un caz de fraudă despre care liderul opoziţiei şi susţinătorii săi au declarat că a fost motivat politic.

Navalnîi a fost oprit să participe la alegerile prezidenţiale din 2018 împotriva lui Putin, iar criticii au declarat că a fost o măsură evidentă de stopare a oricărei provocări serioase la adresa şefului de la Kremlin.