Rusia: Navalnîi cere lansarea unei anchete oficiale asupra posibilei sale otrăviri în închisoare

Liderul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi
Liderul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi (Getty Images)

Liderul opoziţiei ruse Alexei Navalnîi a făcut o plângere oficială la principala autoritate de investigaţii a Rusiei în legătură cu o reacţie fizică neexplicată ce a necesitat spitalizarea sa, susţinând că este posibil să fi fost otrăvit în timpul detenţiei, potrivit RFE/RL.

El a cerut lansarea unei anchete care să includă un raport toxicologic şi o cerere pentru vizionarea înregistrărilor de supraveghere video ale centrului de detenţie din Moscova unde este "găzduit".

Avocatul lui Navalnîi, Vadim Kobzev, a susţinut că liderul opoziţiei, în vârstă de 43 de ani, a făcut o declaraţie la un departament regional al Comisiei Naţionale de Investigaţii a Rusiei cu privire la "crima comisă vizând otrăvirea sa".

Departamentul nu a confirmat public imediat că ar fi primit vreo plângere sau declaraţie.

Navalnîi a fost unul dintre cei mai vocali critici ai preşedintelui Vladimir Putin timp de peste un deceniu. El a fost închis de mai multe ori, i s-a interzis să participe la alegerile prezidenţiale de anul trecut, a fost blocat în acţiunile sale de a candida la funcţia de primar al Moscovei şi atât el cât şi aliaţi ai săi au publicat rapoarte privind corupţia răspândită la nivel înalt.

Navalnîi a fost închis 30 de zile la sfârşitul lunii iulie pentru organizarea unui protest neautorizat împotriva refuzului oficialilor electorali de a permite înregistrarea a zeci de candidaţi independenţi şi ai opoziţiei înaintea alegerilor locale din Moscova din luna septembrie.

Poliţia a dispersat cu violenţă protestul din 27 iulie şi a arestat aproximativ 1.400 de persoane, potrivit organizaţiei independente OVD-Info.

Guvernele occidentale au condamnat folosirea "disproporţionată" şi "la întâmplare" a violenţei de către autorităţile ruse împotriva manifestanţilor.

Navalnîi a fost dus din detenţie la un spital în seara zilei de 28 iulie, din cauza unei urticarii şi umflarea gravă a feţei, stârnind temeri că ar fi fost otrăvit. El a fost transferat înapoi la închisoare după o zi.

Medicul şef al Centrului Medical Sklifosovski din Moscova a susţinut în 31 iulie că testele efectuate pe biomateriale nespecificate recoltate de la Navalnîi au exclus otrăvirea ca motiv al recentei spitalizări.

Medicul personal al lui Navalnîi a sfătuit să nu fie trimis repede din nou în centrul de detenţie şi a precizat că descoperirile medico-legale nu sunt concludente.

"Ei sunt într-adevăr atât de idioţi încât să te otrăvească într-un loc unde suspiciunile îi indică doar pe ei?", a întrebat Navalnîi într-un mesaj postat pe website-ul său după revenirea la închisoare.

Grupul anticorupţie al lui Navalnîi, numit Fundaţia pentru Anticorupţie, şi-a continuat eforturile de a identifica oficiali ruşi pentru presupuse abuzuri.

În august, Fundaţia a publicat un material video care a susţinut că familia unui viceprimar al Moscovei, Natalia Sergunina, deţine o proprietate în valoare de 6,5 miliarde de ruble (102,3 milioane de dolari) şi că a cumpărat active aproximativ la preţurile lor de pornire în cadrul unor licitaţii organizate de biroul primarului capitalei.

Un coordonator al echipei lui Navalnîi în Moscova, Oleg Stepanov, a fost arestat imediat de poliţie în 1 august după ce a ieşit dintr-o închisoare din capitală după executarea unei sentinţe de 8 zile.

Alte cinci persoane au fost arestate ca parte a unei investigaţii criminale asupra protestului din 27 iulie, pe care autorităţile moscovite l-au numit "tulburare în masă", o infracţiune ce poate atrage până la 15 ani de închisoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe