Medic: Liderul opoziţiei ruse Navalnîi, posibil să fi fost otrăvit

Alexei Navalni, liderul opoziţiei ruse.
Alexei Navalni, liderul opoziţiei ruse. (Getty Images)

Liderul Opoziţiei ruse Alexei Navalnîi a fost spitalizat duminică, după ce a suferit o reacţie alergică acută despre care un doctor a afirmat că ar putea fi rezultatul otrăvirii cu o substanţă chimică necunoscută, potrivit publicaţiei The Moscow Times.

Navalnîi, în vârstă de 43 de ani, a fost dus de urgenţă la spital duminică dimineaţă din închisoarea unde este reţinut pentru o sentinţă de 30 de zile, fiind acuzat că a încălcat legile dure privind protestele, la o zi după ce poliţia din Moscova a arestat peste 1.300 de persoane pentru o demonstraţie ilegală solicitată chiar de Navalnîi.

Purtătoarea de cuvânt a lui Navalnîi, Kira Iarmiş, a susţinut că acesta prezenta semnele unei alergii acute, faţa fiindu-i foarte umflată şi pielea roşiatică.

Doctorii din spitalul unde a fost trimis pentru tratament încă nu au făcut public diagnosticul, iar cauza exactă a simptomelor rămâne necunoscută.

Însă o doctoriţă care l-a tratat în trecut pe Navalnîi şi care a reuşit, duminică, pentru scurt timp, să discute cu el şi să îi facă un control rapid, a afirmat că nu poate exclude posibilitatea ca el să fi fost otrăvit.

“Nu putem exclude că efectele toxice asupra pielii şi membranelor mucoase provocate de o substanţă chimică să se fi produs cu ajutorul unui terţ”, a susţinut Anastasia Vasilieva pe Facebook.

Vasilieva – care a afirmat că Navalnîi a suferit de o urticarie în partea superioară a corpului, leziuni ale pielii şi din ochi i s-a scurs un lichid – a cerut ca mostre recoltate din lenjeria de pat, din piele şi păr să fie testate pentru cazul intoxicării cu substanţe chimice.

Ea a adăugat că este suspect faptul că nu i s-a permis să îl examineze în mod corespunzător.

Reprezentanţi ai spitalului din Moscova unde aparent este tratat Navalnîi nu au putut fi găsiţi pentru a face comentarii, potrivit purtătoarei sale de cuvânt.

Pe de altă parte, avocata lui Navalnîi, Olga Mihailova, a scris pe Facebook duminică seara că doctorii nu ştiu ce a păţit clientul ei, însă a precizat că simptomele lui sunt bizare, ţinând cont de faptul că nu a suferit niciodată în trecut de alergii.

În 2017, Navalnîi a suferit o arsură chimică gravă la ochiul drept în urma unui atac. Doctorii au reuşit atunci să îi restabilească vederea şi să îi salveze ochiul.

Navalnîi a fost închis săptămâna trecută pentru 30 de zile pentru că a solicitat protestul de sâmbătă împotriva excluderii unor candidaţi ai opoziţiei din alegerile locale ce vor avea loc în luna septembrie în Moscova.

În timp ce Navalnîi se afla în spatele gratiilor, poliţia rusă a arestat peste 1.300 de persoane la protestul de sâmbătă din capitala rusă, fiind una dintre cele mai mari operaţiuni din ultimii ani de suprimare a opoziţiei, lucru care a atras asupra Kremlinului un val de critici internaţionale.

Andrea Kalan, purtătoare de cuvânt a Ambasadei SUA din Moscova, a scris duminică pe Twitter că numărul mare de detenţii din capitala Rusiei şi “folosirea disproporţionată a forţei poliţieneşti subminează drepturile cetăţenilor de a participa la procesul democratic”.

Într-un incident separat care a avut loc tot duminică, activistul rus Dmitri Gudkov, care se află printre candidaţii opoziţiei împiedicaţi să participe la alegerile locale, a afirmat că a fost arestat şi dus la o secţie de poliţie din Moscova.

Motivul arestării lui Gudkov nu a fost imediat clar, a precizat Alexei Obuhov, purtătorul său de cuvânt.

Ministerul rus de Interne nu a răspuns solicitărilor de a comenta situaţia lui Navalnîi şi arestarea lui Gudkov.

Duminică noaptea, poliţia a arestat aproximativ 100 de persoane, inclusiv jurnalişti, care s-au adunat în faţa spitalului unde este tratat Navalnîi.

Navalnîi, avocat şi activist anti-corupţie, a fost în închisoare în ultimii ani din cauza organizării unor proteste anti-guvernamentale.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis anul trecut că arestările şi detenţiile lui Navalnîi în 2012 şi 2014 au fost motivate politic şi reprezintă o încălcare a drepturilor sale, decizie pe care Moscova a numit-o discutabilă.