Rusia se mişcă, imperiul contraatacă - operaţiuni de amploare împotriva manifestanţilor pro-opoziţie

Arestări violente în Moscova, 27 iulie 2019
Arestări violente în Moscova, 27 iulie 2019 (Serghei Bobilev / Getty Images)

Decizia autorităţii electorale ruse de a bloca candidatura membrilor opoziţiei în alegerile locale, anunţată cu aproximativ o lună în urmă, dă din ce în ce mai multă bătaie de cap Kremlinului.

Timp de două săptămâni, autorităţile au permis opoziţiei din Rusia să îşi exprime frustrarea faţă de decizie pe străzile capitalei, prin organizarea de proteste. Însă în faţa manifestaţiilor care par să nu se mai termine, măsurile poliţiei ruse devin agresive.

Moscova a fost de curând fost scena unui protest aprobat, la care au participat peste 20 de mii de persoane.

Sâmbătă, protestele ulterioare au demonstrat că tensiunile sunt suficient de grave pentru a putea fi demontate de mici concesii făcute de administraţia locală.

Scăderea nivelului de trai din ultima perioadă a dus la diminuarea popularităţii preşedintelui Vladimir Putin şi a partidului de guvernământ, Rusia Unită.

Demonstraţia organizată de liderul opoziţiei, Alexei Navalnîi, s-a desfăşurat în faţa Primăriei, la doar o aruncătură de băţ de Kremlin. Mulţimea a cerut ca liderii opoziţiei să fie admişi la vot în alegerile din septembrie.

Oficialii electorali au interzis în această lună peste zece candidaţi, inclusiv colaboratorii lui Alexei Navalnîi - Ilia Iashin, Liubov Sobol şi Ivan Zhdanov. Motivaţia autorităţii electorale ruse a fost eşecul acestora de a colecta numărul necesar de semnături din partea alegătorilor.

Candidaţii, la rândul lor, au declarat că au fost excluşi în mod nedrept, în ciuda îndeplinirii tuturor cerinţelor formale, denunţând măsura drept o încercare a autorităţilor de a opri disidenţa împotriva forţelor pro-Kremlin din capitală.

La începutul acestei săptămâni, autorităţile au semnalat că nu vor mai tolera nemulţumirea publică.

După ce Comitetul de investigaţie al Rusiei a deschis miercuri o anchetă penală legată de protestele recente, Navalnîi a fost arestat şi a primit o sentinţă de 30 de zile pentru organizarea de proteste neaprobate.

În aceeaşi noapte, poliţia a efectuat percheziţii în apartamentele a patru candidaţi de opoziţie, sechestrând computere şi organizând interogatorii în miez de noapte.

Conform estimărilor poliţiei, la protest au participat 3.500 de persoane, inclusiv 700 de jurnalişti înregistraţi şi bloggeri. Activiştii au afirmat că numărul a fost probabil mult mai mare, adăugând că este dificil să se estimeze cifrele exacte deoarece autorităţile au împiedicat formarea unei mulţimi.

Poliţia a impus cordoane în faţa Primăriei şi a reţinut aproximativ 200 de demonstranţi înainte ca protestul să înceapă la ora 14:00. ora locală. Până când majoritatea protestatarilor s-au disipat sâmbătă seara, poliţia arestase peste o mie de persoane, potrivit grupului OVD-Info, care monitorizează activitatea poliţiei. Conform comunicatului ONG-ului, ar fi fost efectuate inclusiv arestări violente.

În dimineaţa zilei de duminică, numărul arestaţilor trecuse de 1300.

Poliţia a percheziţionat, de asemenea, birourile lui Navalnîi, de unde echipa sa transmitea live protestul, precum şi studiourile postului independent de televiziune Dozhd. Redactorul-şef al postului a fost convocat pentru interogatoriu în legătură cu dosarul organizării de proteste neautorizate.

În ciuda agresivităţii poliţiei, protestatarii au opus rezistenţă. Au fost semnalate incidente de rupere a cordoanelor poliţiei şi ciocniri cu trupele speciale, care au folosit bastoane şi, cel puţin o dată, gaze lacrimogene, pentru a împrăştia mulţimea.

Seara, sute de protestatari fuseseră împărţiţi de poliţişti în grupuri mici şi manifestau în centrul Moscovei, cântând "Rusia va fi liberă" şi "Rusia fără Putin". O arteră principală a fost blocată.