Rusia critică sprijinirea coloniilor israeliene de către SUA

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Captură Foto)

Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a condamnat marţi SUA pentru inversarea politicii oficiale în privinţa coloniilor israeliene din Cisiordania. Secretarul de stat Mike Pompeo a clarificat poziţia administraţiei Trump în legătură cu coloniile israeliene în Cisiordania, afirmând că "nu sunt ilegale" conform Convenţiei de la Geneva, clauzele privind teritoriile ocupate, însă a subliniat că nu deciziile de drept internaţional vor aduce pacea în regiune.

Declaraţiile publice ale SUA cu privire la activităţile de decontare în Cisiordania au fost inconsistente de zeci de ani”, a anunţat luni secretarul de stat Mike Pompeo, răsturnând în mod efectiv opinia legală a Departamentului de Stat, ce durează de 41 de ani, că aşezările din Cisiordania sunt ilegale.

Rusia a condamnat schimbarea drastică a politicii spunând că este o lovitură dată procesului de pace: "considerăm că această decizie a Washington-ului este un alt pas care vizează distrugerea unei baze legale internaţionale a reglementării din Orientul Mijlociu, care va agrava tensiunile în relaţiile palestiniano-israeliene", potrivit declaraţiei Ministerului de Externe.

„Politica SUA deschide calea pentru anexarea Cisiordaniei de către Netanyahu”.

"Solicităm tuturor părţilor interesate să se abţină de la orice măsuri care ar putea provoca o nouă escaladare periculoasă în regiune şi ar împiedica condiţii pentru reluarea discuţiilor directe palestiniano-israeliene", a subliniat declaraţia.

Rusia a subliniat că susţine în continuare valabilă şi obligatorie Rezoluţia 2334 a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite care prevede că „instituirea de către Israel a aşezărilor pe teritoriul palestinian ocupat din 1967, inclusiv Ierusalimul de Est, nu are valabilitate juridică şi constituie o încălcare flagrantă în conformitate cu dreptul internaţional şi un obstacol major în atingerea soluţiei cu două state [Palestina-Israel] şi a unei păci juste, de durată şi cuprinzătoare."

Astfel, Moscova consideră că asemenea colonii construite pe teritoriul palestinian sunt ilegale în conformitate cu dreptul internaţional, a notat un rezumat al declaraţiei ruse citat de Reuters.

Schimbarea politică istorică a administraţiei Trump a avut loc după ce departamentul juridic al Departamentului de Stat a primit ordinul de a efectua o revizuire a politicii oficiale a SUA în ceea ce priveşte extinderea coloniilor din Cisiordania, potrivit The Jerusalem Post.