Israelul aprobă vizita unei membre a Congresului SUA în Cisiordania

Rashida Tlaib (st) şi Ilhan Omar
Rashida Tlaib (st) şi Ilhan Omar (Alex Wroblewski/Getty Images)

Israelul şi-a schimbat vineri decizia de a refuza intrarea Rashidei Tlaib, membră a Congresului american, în Cisiordania, potrivit Deutsche Welle.

Ministerul de Interne israelian a declarat că Tlaib, care este de origine palestiniană, îşi va putea vizita bunica din motive "umanitare".

Ministerul a adăugat că şi-a schimbat decizia deoarece Tlaib a promis în scris că va respecta "condiţiile impuse de Israel".

Tlaib şi colega sa democrată Ilhan Omar au fost blocate joi să intre în Israel deoarece sprijină boicotarea ţării în cadrul mişcării anti-israeliene BDS (Boicot, Dezinvestiţii, Sancţiuni).

Cele două sunt primele femei musulmane alese în Congresul SUA şi sunt printre cele mai critice politiciene faţă de tratamentul Israelului la adresa palestinienilor. Ele urmau să ajungă în Israel în acest weekend pentru a vizita Ierusalimul şi teritoriile palestiniene.

Decizia iniţială a Israelului a atras un val puternic de critici, inclusiv din partea unor organizaţii israeliene şi evreieşti care au precizat că este inacceptabilă aplicarea de interdicţii împotriva membrilor Congresului SUA. Nu este încă clar dacă Israelul şi-a schimbat poziţia în privinţa lui Ilhan Omar, care este de origine somaleză.

După interdicţie, Tlaib a cerut guvernului israelian să îi permită să îşi vizite familia, "în special pe bunica, care are peste 90 de ani şi locuieşte în Beit Ur al-Fouqa".

"Ar putea fi ultima mea oportunitate să o văd. Voi respecta orice restricţie şi nu voi promova boicoturi împotriva Israelului în timpul vizitei mele", a scris Tlaib.

Ministerul israelian a afirmat că speră că Tlaib îşi va respecta promisiunea.

În 2017, Israelul a adoptat o lege prin care interzice intrarea activiştilor în ţară, inclusiv a susţinătorilor evrei ai mişcării BDS, afirmând că mişcarea este anti-semită şi reprezintă o ameninţare la stabilitatea ţării.

Susţinătorii BDS au declarat că este o mişcare non-violentă similară cu lupta anti-Apartheid în Africa de Sud, ca răspuns la ocupaţia militară a Cisiordaniei de către Israel şi la construirea coloniilor ilegale în teritoriile palestiniene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe