Rusia reacţionează negativ la planul de anexare a Văii Iordaniei, propus de Netanyahu

Serghei Lavrov
Serghei Lavrov (Drew Angerer/Getty Images)

Rusia a condamnat planul premierului israelian Benjamin Netanyahu de a anexa Valea Iordaniei, înaintea unei întâlniri între liderul israelian şi preşedintele Vladimir Putin, programată joi, avertizând că ar putea creşte brusc tensiunile regionale.

Netanyahu, care îşi face campanie pentru alegerile din 17 septembrie, a anunţat marţi că intenţionează să „aplice suveranitatea israeliană” - un eufemism pentru anexare - în Valea Iordaniei şi în nordul Mării Moarte - teritoriu din Cisiordania, capturat în războiul din 1967, pe care palestinienii îi consideră parte a iluzoriului stat care va fi format cândva.

Ministerul rus de Externe a declarat miercuri seara că a luat act de „reacţia puternic negativă” a lumii arabe la anunţul lui Netanyahu.

"Avem temeri în ceea ce priveşte astfel de planuri ale conducerii israeliene, a căror punere în aplicare ar putea accentua brusc tensiunile în regiune, subminând speranţa de a stabili o pace mult aşteptată între Israel şi vecinii săi arabi", a declarat acesta.

Anunţul lui Benjamin Netanyahu, care se chinuie să obţină o victorie în alegerile din 17 septembrie, este făcut pe fondul încercării de a atrage voturi de la extrema dreaptă a societăţii israeliene, care susţine anexarea teritoriilor ocupate în pofida încălcării legislaţiei internaţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe