Rusia avertizează asupra atacării unei baze unde staţionează soldaţi americani

Rusia încearcă să forţeze echilibrul din Siria
Vladimir Putin
Vladimir Putin (Lintao Zhang/Getty Images)

Rusia ar fi avertizat Statele Unite că forţele sale militare împreună cu cele siriene sunt pregătite să atace o bază militară importantă aflată sub controlul SUA, în apropierea graniţelor Siriei, Iordaniei şi Irakului, au afirmat oficiali americani din domeniul apărării într-un raport al CNN, publicat joi.

Kremlinul, care susţine că alianţa condusă de SUA protejează militanţii din apropiere, a raportat, în mod oficial, două avertismente săptămâna trecută, potrivit oficialilor americani.

Baza At Tanf, care găzduieşte zeci de trupe americane şi rebeli sirieni de unde se lansează operaţiuni anti-ISIS, este considerată o locaţie critică pentru contrabalansarea influenţei iraniene, siriene şi ruseşti în regiune.

"Le-am recomandat hotărât să nu intre în At Tanf sub nicio formă", a declarat un oficial american pentru CNN.

"Statele Unite nu încearcă să lupte împotriva guvernului Siriei sau a oricăror grupuri care îi oferă sprijin", a adăugat un alt oficial. "Cu toate acestea, dacă suntem atacaţi, nu vom ezita să utilizăm forţa necesară şi proporţionată pentru a ne apăra forţele, coaliţia sau partenerii".

Trupele americane nu ar avea nevoie de permisiunea de a se apăra dacă sunt atacate, lucru pe care SUA l-a reiterat Kremlinului, a informat CNN.

Un atac potenţial din partea Rusiei ar putea declanşa un conflict masiv în regiune.

Tensiunile au fost ridicate în februarie, după ce zeci de mercenari ruşi au fost ucişi în timpul unui atac eşuat asupra unei poziţii deţinute de SUA în apropierea oraşului Deir al-Zor.

Avertismentele Rusiei survin pe fondul asaltului forţelor guvernamentale şi ruseşti împotriva oraşului Idlib, unde rebelii sirieni au fost înconjuraţi.

În ultimele săptămâni, Rusia a deplasat o forţă navală considerabilă în Mediterana, inclusiv vase purtătoare de rachete Kalibr.

Rusia a avertizat săptămâna trecută cu privire la un atac chimic iminent asupra oraşului.