Surse de informaţii acuză Iranul că furnizează rachete către Hezbollah cu avioane civile


Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene
Şalupă a Gărzilor Revoluţionare Iraniene (Getty Images)

După şapte ani de încercare eşuată de schimbare a regimului din Siria, următoarea ţintă este grupul libanez Hezbollah, care este un jucător cheie în războiul sirian şi un aliat al guvernului din Damasc, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

O parte dintre eforturile alianţei militare Occident-Golf va include lansarea unei puternice propagande de război, care pare să fi început deja în mod serios.

În această săptămână, surse media israeliene, saudite şi americane au publicat multiple rapoarte care susţin că Iranul transportă pe ascuns arme şi echipamente pentru producerea de rachete în Liban prin utilizarea avioanelor civile, cu scopul de a oferi grupului Hezbollah un flux constat de aprovizionare.

Rapoartele se bazează pe declaraţii făcute de oficiali nenumiţi din comunittea de informaţii occidentală, care susţin că cel puţin două zboruri recente pe ruta Teheran şi Beirut au fost observate adoptând “rute de zbor neobişnuite”.

Un nou articol publicat de ziarul Times of Israel, pe baza unui interviu realizat de Fox News cu oficiali din sectorul de informaţii, susţine:

Potrivit raportului, două zboruri operate de Fars Air Qeshm au efectuat călătorii din Teheran spre Beirut, folosind o rută neobişnuită. În 9 iulie, un avion Boeing 747 a făcut o oprire în Damasc, Siria. Cel de-al doilea zbor, în 4 august, a zburat pe o rută directă Teheran-Beirut însă a urmat o rută uşor neobişnuită în nordul Siriei”.

Deşi la prima vedere s-ar putea spune că este normal ca avioanele civile să prefere rute nereglementate în timp ce zboară deasupra unei zone de război în care rebelii jihadişti posedă arme avansate cu care ar putea doborî aeronave, totuşi nu este niciun secret că Teheranul a aprovizionat de mult timp grupul paramilitar libanez Hezbollah cu arme.

Dar şi mai îngrijorătoare pot fi noile informaţii sau punctul de vedere al acestei istorii: după un raport bombă publicat săptămâna trecută de Reuters, citând surse iraniene, irakiene şi americane afirmând că Iranul a transferat rachete balistice de rază scurtă către aliaţii lor şiiţi din Irak, noile acuzaţii sugerează că Teheranul îşi consolidează de asemenea capabilităţile de producţie de rachete în Liban, lucru care ar plasa Israelul chiar şi mai aproape de puternicele sisteme de rachete iraniene.

Raportul original al Fox News indică zborurile companiei aeriene iraniene Fars Air Qeshm ca fiind implicate în transporturile secrete iraniene de rachete şi alte arme:

Surse de informaţii occidentale au precizat că avioanele au transportat componente pentru fabricarea de arme de precizie în fabricile iraniene construite în Liban. SUA şi Israelul, precum şi alte agenţii occidentale de informaţii, au furnizat dovezi că Iranul a operat fabrici de arme în Liban, Siria şi Yemen.

Crearea unor astfel de fabrici susţinute de iranieni în Liban, dacă acuzaţiile vor fi confirmate, ar duce într-adevăr la complicarea situaţiei.

Fără nicio îndoială că oficiali ai apărării israeliene vor folosi astfel de rapoarte pentru a justifica potenţiale noi încălcări ale spaţiului aerian libanez şi sirian şi noi intervenţii militare în teatrul de război sirian.

Citând surse ale Fox News, publicaţia The National din Emiratele Arabe Unite a rezumat situaţia legată de compania aeriană iraniană Qeshm Fars Air, afirmând: “Trei membri ai comitetului de conducere al companiei aeriene sunt membri ai Gărzilor Revoluţionare ale Iranului, o forţă de elită însărcinată cu protejarea securităţii statului”.

În luna mai a acestui an, când preşedintele american Donald Trump a scos SUA din acordul nuclear încheiat în 2015, acesta a citat în mod specific proliferarea de arme iraniene pe cuprinsul Orientului Mijlociu şi furnizarea de arme iraniene către grupuri precum Hamas şi Hezbollah, pe care SUA le-a etichetat drept teroriste.

Chiar dacă analişti au acuzat Iranul de astfel de transferuri de arme iraniene în regiune chiar înainte de izbucnirea războiului din Siria în 2011, Occidentul a acuzat Iranul pe durata acestui conflict de intensificarea semnificativă a eforturilor sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe