SUA avertizează Rusia şi Siria cu privire la escaladarea unui „conflict deja periculos”

Secretatul american de stat Mike Pompeo
Secretatul american de stat Mike Pompeo (J. Raedle / Getty Images)

Washingtonul a avertizat Damascul şi Moscova că priveşte orice asalt militar asupra ultimei provincii siriene controlate de rebeli – atac ce ar putea fi lansat în următoarele zile – ca fiind o escaladare a războiului civil vechi de peste şapte ani din Siria.

Avertismentul a fost lansat vineri de secretarul de stat american Mike Pompeo, în condiţiile în care rebelii din provincia siriană Idlib, care se învecinează cu Turcia, au aruncat în aer poduri şi au săpat tranşee pentru a se pregăti pentru un atac total din partea trupelor guvernamentale, după cum au promis liderii Siriei şi Rusiei, care oferă suport aerian pentru trupele terestre ale preşedintelui Bashar al-Assad, potrivit RFE/RL.

„SUA vede această situaţie drept o amplificare a unui conflict deja periculos”, a afirmat Pompeo într-un mesaj postat pe Twitter, în care, de asemenea, l-a criticat pe ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, pentru susţinere planurilor de asalt ale guvernului din Damasc.

„Trei milioane de sirieni, care au fost deja forţaţi să îşi părăsească locuinţele şi care se află acum în Idlib, vor suferi de pe urma acestei agresiuni. Nu este bine. Lumea priveşte”, a precizat Pompeo.

ONU a avertizat că o operaţiune militară majoră în Idlib ar putea forţa alte 800.000 de persoane să se refugieze din calea războiului, care a provocat deja moartea a peste 400.000 de oameni şi strămutarea a altor câteva milioane.

Lavrov a afirmat că guvernul sirian are tot dreptul să îi alunge pe rebeli din Idlib, inclusiv cei aproximativ 10.000 de luptători ai unui grup afiliat la Al-Qaeda despre care se crede că ar fi forţa rebelă dominantă în această provincie.

Lavrov a primit vineri sprijin, din partea unei surse neaşteptate, pentru intenţiile declarate ale guvernului de a „lichida” grupul extremist afiliat la gruparea teroristă Al-Qaeda, Hayat Tahrir al-Sham, cunoscut anterior ca Frontul Al-Nusra, care include mulţi recruţi din state străine.

Delegatul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a declarat reporterilor în Geneva că „nimeni nu are îndoieli că Al-Nusra şi Al-Qaeda sunt terorişti ... şi teroriştii identificaţi de ONU trebuie înfrânţi”. Însă, Mistura a continuat să facă apel la protejarea milioanelor de civili care ar putea fi prinşi în bătălia din Idlib.

Liderii militari ruşi au declarat că forţele lor oferă un coridor umanitar pentru civilii care doresc să plece din provincie şi că încearcă de asemenea, în discuţiile cu Turcia, să facă o distincţie între ceea ce ei numesc „terorişti” şi grupurile moderate ale opoziţiei siriene care au suportul Ankarei.

În timp ce Rusia şi Siria s-au referit în trecut la toţi opozanţii lor armaţi ca fiind „terorişti”, se pare că în cazul provinciei Idlib, cei doi aliaţi par să facă o distincţie pentru a mulţumi Turcia, care furnizează suport pentru mulţi dintre rebelii suniţi moderaţi din zonă şi care s-a alăturat Moscovei şi Teheranului pentru a sprijini în ultimul an negocierile de pace siriene.

Cu o bătălie majoră care se prefigurează în Idlib la doar câteva zile distanţă, Departamentul de Stat american a afirmat vineri că îl trimite pe noul reprezentant special al SUA pentru Siria, James Jeffrey, în Israel, Iordania şi Turcia în prima sa călătorie oficială, care va avea loc în perioada 1-4 septembrie.

Jeffrey şi delegaţia sa vor pune accentul pe faptul că „SUA va răspunde la orice atac cu arme chimice comis de regimul sirian şi va adresa acuzaţiile ipocrite făcute de Rusia cu privire la existenţa unor planuri internaţionale de a înscena un atac cu arme chimice în Siria”, a adăugat Departamentul.

Rusia şi Siria au negat planificarea oricăror atacuri chimice, însă au declarat că grupul extremist Hayat – cu ajutor din Occident – plănuieşte să însceneze un astfel de atac şi să învinuiască guvernul lui Assad, cu scopul de a crea un pretext pentru lansarea de lovituri aeriene de către unele naţiuni occidentale, inclusiv SUA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe