Trump, întoarcere de 180 de grade în cazul Siriei. Schimbarea lui Assad din nou pe masă

Donald Trump (st), premierul israelian Benjamin Netanyahu (dr)
Donald Trump (st), premierul israelian Benjamin Netanyahu (dr) (Kobi Gideon/GPO/Getty Images)

Potrivit unui raport exclusiv al Washington Post, preşedintele Trump şi-a exprimat dorinţa de a schimba complet macazul politicii americane în cazul Siriei.

Cu numai câteva luni în urmă, preşedintele a exprimat dorinţa de "a ieşi" din războiul civil sirian şi de a scoate cei 2000 de consultanţi militari americani din ţară.

Însă acum, conform materialului, Trump a aprobat "un efort militar şi diplomatic nedefinit în Siria".

Abandonarea radicală a poziţiei anterioare a lui Trump, care se declara împotriva schimbării regimului sirian cu ajutorul forţei - atât în campania electorală, cât şi pe parcursul primului an la Casa Albă, implică "o nouă strategie pentru un efort militar, diplomatic şi economic extins pe durată nedeterminată", potrivit unor declaraţii ale oficialilor Departamentului de Stat.

Una dintre principalele justificări ale Pentagonului pentru implicarea SUA în acest război civil - distrugerea ISIS - tocmai s-a evaporat, deoarece grupul terorist nu deţine momentan nici un teritoriu semnificativ şi a a devenit condus complet subteran.

Washington Post este de părere că "administraţia şi-a redefinit obiectivele pentru a include ieşirea forţelor militare şi aliaţilor iranieni din Siria şi formarea unui guvern stabil, paşnic, acceptabil pentru toţi sirienii şi comunitatea internaţională".

Bineînţeles, există problema evidentă a faptului că cele mai puternice "alternative" la actualul guvern din Damasc includ grupări precum Hay'at Tahrir al-Sham, care deţine în prezent Idlib şi se află sub conducere directă a şefului Al-Qaeda, Ayman al Zawahiri (lucru confirmat în cuvintele proprii ale Departamentului de Stat al SUA).

Această schimbare se datorează faptului că administraţia de la Casa Albă a reafirmat prioritatea Statelor Unite de a elimina complet forţele iraniene din Siria.

Se pare că la Washington există o mare frustrare că Rusia nu este interesată de retragerea Iranului, în ciuda angajamentelor anterioare.

Cu toate acestea, raportul Washington Post citează un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat, James Jeffrey, care se ocupă în prezent de "angajarea Siriei" spunând că linia politică a SUA în Siria nu urmăreşte debarcarea lui Assad, ci scoaterea iranienilor din Siria.

"Noua politică este că nu vom ieşi până la sfârşitul anului", a spus Jeffrey remarcând că obiectivul ar fi în mare parte plecarea iranienilor. El a indicat, de asemenea, că Trump este probabil favorabil semnării "unei abordări mai active" în cazul în care ar exista o confruntare directă fie cu Iranul, fie cu Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe