Rusia acuză SUA că încearcă să îi submineze relaţiile cu Armenia

John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională
John Bolton, consilierul Casei Albe pentru securitate naţională (AFP/Getty Images)

Rusia a criticat SUA, susţinând că Washingtonul încearcă să creeze tensiuni între Moscova şi fosta republica sovietică Armenia.

Ministerul rus de Externe a declarat luni că nu este de acord cu remarcile consilierului pentru securitate naţională al Casei Albe, John Bolton, făcute în timpul unei vizite efectuate în Erevan săptămâna trecută. Kremlinul susţine că remarcile constituiau un apel foarte voalat ca Armenia să se separe de aliatul său tradiţional, potrivit RFE/RL.

Bolton “a cerut în mod deschis ca Armenia să renunţe la tiparele istorice din relaţiile sale internaţionale şi s-a chinuit să ascundă faptul că acest lucru a implicat prietenia tradiţională a Armeniei cu Rusia”, a afirmat ministerul într-o declaraţie.

“Evident, el nu a uitat să facă reclamă armelor americane pe care Armenia ar trebui să le cumpere în locul armelor ruseşti”, se adăugă în declaraţie.

Armenia a avut mult timp legături strânse cu Rusia, însă au apărut incertitudini în legătură cu relaţia celor două state de când Nikol Paşinian a condus o revoluţie fără vărsare de sânge şi l-a alungat de la putere pe premierul Serj Sargsyan, văzut ca fiind apropiat de Moscova.

În timpul vizitei sale în Erevan în 25 octombrie, Bolton a afirmat că a discutat despre problema unor posibile vânzări de echipamente militare americane Armeniei.

Bolton a declarat mass mediei că achiziţionarea de echipament militar american este o opţiune viabilă pentru Armenia.

De asemenea, Bolton a mai precizat că perspectivele “excelente” ale Armeniei de a deveni o “democraţie stabilă” sunt “cu adevărat fundamentale pentru ca Armenia să îşi exercite suveranitatea deplină şi să nu fie dependentă – sau supusă – de o influenţă străină excesivă”.

Ministerul rus de Externe a afirmat că “ar fi bine ca John Bolton să cugete la înţelesul propriilor cuvinte”.

Întrebat sâmbătă de reporteri dacă Erevanul va cumpăra echipamente militare de la americani, Paşinian a afirmat: “Guvernul [armean] nu este constrâns de nimic. Dacă Statele Unite fac o ofertă convenabilă, atunci o vom discuta”.