Lovitură împotriva GRU: spioni ai Kremlinului expuşi de date cumpărate pe Darknet

(Captură Foto)

Serviciul de spionaj al armatei ruse (GRU) a primit o lovitură după ce un jurnalist rus care locuieşte în Europa aparent a cumpărat de la poliţia din Moscova, pe piaţa neagră, identitatea unor agenţi sub acoperire, potrivit unui raport publicat de ABC.

[Serghei] Kanev, care locuieşte în exil autoimpus în Europa, a declarat pentru The Associated Press (AP) că a descoperit identităţile prin utilizarea unor baze de date cumpărate pe piaţa neagră de la oficiali ai poliţiei din Moscova, ai poliţiei rutiere sau de la agenţi de securitate. El a afirmat că a verificat bazele de date cu surse publice şi discutând cu surse din domeniul securităţii. Alţi jurnalişti ruşi au menţionat că au folosit metode similare”, potrivit ABC.

Finanţat şi publicat de Proiectul Dosarul al lui Mihail Hodorkovski, un opozant al Kremlinului, jurnalistul Serghei Kanev susţine că doreşte să atragă atenţia asupra problemelor din cadrul unei organizaţii despre care el consideră că a trecut de la spionaj la “violenţe şi interferenţe externe necontrolate”, potrivit ABC. Totuşi, raportul descrie GRU ca fiind mai mult neglijent decât fioros, în unele cazuri agenţii Kremlinului desconspirându-se ei înşişi, precizează site-ul de ştiri Zero Hedge.

Potrivit ABC:

Kanev a declarat că a identificat trei agenţi după ce aceştia au completat rapoarte poliţieneşti pentru bunuri furate, verificând numele cu baze de date care conţin adrese şi alte informaţii despre angajaţii GRU. Un alt agent a fost identificat după ce a fost arestat ca urmare a unui schimb de focuri într-o cafenea.

Raportul mai susţine că Ministerul rus al Apărării a urmărit să ascundă identitatea a zeci de copii ai unor presupuşi ofiţeri GRU care locuiesc într-un complex de apartamente din Moscova, adăugând 100 de ani la vârstele lor în registrele administrative. Agenţii GRU numesc în glumă acel complex casa ‘celor bătrâni’”, a precizat Kanev.

Totuşi, autorităţile din sectorul pensiilor au tras un semnal de alarmă când au descoperit concentrarea bizară de rezidenţi foarte vârstnici, suspectând că ar putea fi vorba de o schemă de fraudare a sistemului de pensii”.

GRU a fost acuzat că în luna martie, în oraşul britanic Salisbury, a desfăşurat un atac chimic împotriva fostului dublu agent rus Serghei Skripal şi a fiicei sale. Doi presupuşi agenţi GRU au fost identificaţi în acel caz, însă unii au sugerat că aceştia sunt doar ţapi ispăşitori, precizează Zero Hedge.

Totuşi, autorităţile olandeze au raportat la începutul acestei luni că au identificat patru presupuşi agenţi GRU care ar fi încercat să hăckuiască reţeaua Wi-Fi a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), principalul grup de monitorizare responsabil cu investigarea atacului asupra lui Serghei Skripal şi a unor presupuse atacuri chimice comise în Siria.

ABC susţine:

‘Toate acestea lasă impresia că ofiţerii GRU nu îşi pot lega şireturile’, a precizat Michael Kofman, expert în problemele militare ruseşti la Centrul Internaţional Woodrow Wilson din Washington.

Într-un interviu cu AP, Kanev a declarat că a identificat de asemenea 16 ofiţeri GRU care au locuit la un moment dat în acelaşi cămin din Moscova în care s-a aflat şi Anatoli Chepiga, unul dintre ofiţerii ruşi suspectaţi că l-ar fi otrăvit pe fostul agent GRU Serghei Skripal în Salisbury. Kanev nu a publicat numele acestora.

În opinia lui Kanev, faptul că ar putea identifica atât de mulţi ofiţeri este un semn că Rusia se erodează”.

Se pare că niciunul dintre agenţii GRU “demascaţi” nu sunt suspectaţi pe moment că ar fi comis vreo infracţiune, lucru care, potrivit lui Keir Giles, director al Conflict Studies Research Center în Cambridge, Marea Britanie, i-a expus pe Kanev şi Hodorkovski, fost oligarh rus dizident şi opozant al preşedintelui Vladimir Putin, “la acuzaţii că, în loc să reformeze Rusia, ei doar doresc să îi facă rău”.

Potrivit ABC:

Giles a declarat că dezvăluirile evidenţiază o idee existentă în cadrul agenţiilor de informaţii ruse, şi anume că ele sunt ‘mai presus de lege', şi ar putea consolida punctul de vedere al acestora [al agenţiilor] că o ‘conectivitate în masă, comunicaţii nestingherite şi accesul larg la informaţii' reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

Între timp, dezvăluirile treptate vor continua să afecteze imaginea GRU, dar nu vor descuraja serviciul să întreprindă acţiuni dezagreabile, au susţinut experţi. Kofman a declarat că nu e ceva surprinzător ca mai mulţi agenţi să fie expuşi public unul după altul, adăugând că agenţi precum Chepiga şi colegii săi ar putea fi înlocuiţi”.