Şoigu avertizează cu privire la consecinţele grave asupra Europei dacă SUA renunţă la tratatul INF

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu.
Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu. (Captură Foto)

Serghei Şoigu, ministrul Apărării al Federaţiei Ruse, a avertizat luni că planurile Washingtonului de a se retrage dintr-un acord nuclear ce durează de câteva decenii vor avea “consecinţe grave” asupra Europei, potrivit RFE/RL.

Şoigu i-a spus omologului grec, aflat în vizită, că Uniunea Europeană şi NATO ar trebui să analizeze consecinţele ieşirii Statelor Unite din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară, care a fost semnat de fostul preşedinte american Ronald Reagan şi ultimul lider sovietic, Mihail Gorbaciov, in 1987.

“Considerăm că nu toată lumea din Europa înţelege că această decizie va avea consecinţe grave şi asupra Europei şi exprimându-mă mai clar, în primul rând asupra Europei”, a afirmat Şoigu.

Declaraţia lui Şoigu are loc după avertismentul lansat săptămâna trecută de preşedintele rus Vladimir Putin, potrivit căruia Rusia va lua în vizor orice stat membru al NATO în cazul în care SUA se retrage din tratat şi dacă va amplasa în respectivele ţări rachete de rază intermediară interzise în prezent în baza INF – amplasare despre care NATO a precizat că nu este luată în considerare în prezent.

Anunţând intenţia de a se retrage din tratat, preşedintele american Donald Trump a invocat presupusa încălcare a acestuia de către Rusia începând din 2014 şi temerile legate de faptul că Beijingul nu intră sub incidenţa interdicţiei privind rachetele balistice şi de croazieră cu lansare terestră cu rază de acţiune scurtă şi intermediară.

Rusia a negat faptul că ar fi încălcat tratatul şi a susţinut că unele aspecte ale sistemului de apărare antirachetă amplasat de SUA în Europa reprezintă o încălcare a prevederilor INF.

După anunţarea intenţiei SUA de a abandona tratatul, Rusia a cerut o revenire la dialog pentru a fi abordate plângerile ambelor tabere.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a afirmat duminică faptul că Moscova pregăteşte răspunsurile la problemele ridicate de SUA privind respectarea tratatului de către Moscova.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe