Merkel, Putin, Erdogan şi Macron discută despre Siria la un summit în Istanbul

Negocierile, din Turcia, ale celor patru lideri cu privire la posibilitatea instaurării păcii în Siria intenţionează să deschidă calea unei păci durabile în ţara arabă. Liderii participanţi la summit speră să încheie un acord de încetare a focului în Idlib.
(De la st la dreapta) Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, liderul rus Vladimir Putin, preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel participă la o conferinţă de presă în Istanbul, Turcia, 27 octombrie 2018
(De la st la dreapta) Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, liderul rus Vladimir Putin, preşedintele francez Emmanuel Macron şi cancelarul german Angela Merkel participă la o conferinţă de presă în Istanbul, Turcia, 27 octombrie 2018 (Maxim Shipenkov/AFP/Getty Images)

Cancelarul german Angela Merkel s-a întâlnit sâmbătă cu liderii Turciei, Rusiei şi Franţei în Istanbul pentru a găsi o soluţie la războiul civil sirian ce durează de peste 7 ani.

După întâlnire, Merkel a cerut un proces politic pentru încetarea conflictului, sub auspiciile ONU, obiectivul final fiind desfăşurarea de alegeri libere, potrivit Deutsche Welle.

“La sfârşitul acestui proces politic trebuie să existe alegeri libere, la care toţi sirienii să aibă acces – inclusiv diaspora”, a afirmat cancelarul german la o conferinţă de presă.

Comentariile liderului german au fost susţinute de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, gazda summitului.

“Poporul sirian din ţară şi străinătate va decide soarta (preşedintelui Bashar al-) Assad. Nu depinde de oamenii de aici (din această cameră). Assad este o persoană care a ucis 1 milion de cetăţeni ai ţării. Nu se află într-o poziţie credibilă din punctul nostru de vedere”, a declarat Erdogan.

Înaintea întâlnirii, Erdogan a făcut apel la discuţii constructive privind conflictul sirian devastator. “Întreaga lume, în special fraţii noştri sirieni, urmăreşte acest summit. Cred că nu îi vom dezamăgi, dacă acţionăm cu o înţelegere sinceră şi constructivă”.

Sâmbătă, Erdogan s-a întâlnit separat cu preşedintele rus Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel şi liderul francez Emmanuel Macron. De asemenea, Merkel a purtat discuţii bilaterale cu Putin şi Macron.

Liderii au publicat o declaraţie comună după reuniune, axându-se pe refugiaţi şi aplicarea pe termen lung a unui regim de încetare a focului în Idlib.

Cele patru naţiuni au “subliniat importanţa unui acord de încetare a focului durabil” şi au cerut ca o comisie să întocmească o nouă Constituţie a Siriei până la sfârşitul acestui an, “pavând drumul pentru alegeri libere şi corecte”.

Liderii se confruntă cu o mare provocare din cauza punctelor de vedere privind viitorul lui Assad, care este susţinut de Rusia şi Iran. Forţele lui Assad au recuperat controlul asupra majorităţii teritoriului controlat de rebeli în ţara arabă.

Rusia şi Turcia, care susţin unele grupuri rebele, au căzut de acord luna trecută asupra unei zone tampon în jurul Idlib, însă violenţele s-au amplificat înaintea summitului.

Putin a afirmat sâmbătă că partenerii turci îşi îndeplinesc obligaţiile în Idlib.

Totodată, Macron a subliniat importanţa acordului de încetare a focului şi a precizat că orice ofensivă militară a lui Assad va avea “consecinţe inacceptabile privind securitatea şi situaţia umanitară” din Siria.

Războiul sirian, care a izbucnit în 2011, încă se derulează în unele zone din ţară. Peste 360.000 de persoane au fost ucise şi milioane s-au refugiat în ţară sau în afara ei, pentru a nu fi afectaţi de lupte.