"Roşia Montană în UNESCO". Peste 10.000 de semnături depuse la Guvern

Zeci de persoane s-au adunat, marţi dimineaţa, la Guvern, pentru a depune cele peste 10.000 de semnături ale românilor care-i cer premierului să dea undă verde depunerii dosarului vizând includerea Roşiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Cetăţenii depun, la Guvern, semnături pentru includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO.
Cetăţenii depun, la Guvern, semnături pentru includerea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO. (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Peste 10.000 de persoane au semnat, online, o petiţie prin care îi cer premierului Cioloş să-şi asume depunerea dosarului de nominalizare a Roşiei Montane în Patrimoniul Mondial UNESCO. Marţi, 3 ianuarie, aceste semnături au fost depuse şi în format fizic la Guvern, în speranţa că, în ceasul al 12-lea, premierul Dacian Cioloş va da undă verde dosarului.

"Din păcate pentru Cioloş, dânsul a ridicat multe aşteptări şi s-a bucurat de încrederea multora dintre noi şi de aceea insistăm până în ultima zi pentru că eu personal îl creditez în continuare cu încredere. Şi atunci când îţi iei nişte angajamente cu bună credinţă cred că e imposibil să nu le poţi duce la sfârşit", a declarat pentru Epoch Times arhitecta Claudia Apostol, una dintre persoanele care au depus la Guvern miile de semnături.

Potrivit Claudiei Apostol, peste 10.500 de persoane au semnat petiţia postată pe declic.ro. 10.121 de semnături au fost depuse în format fizic, alte 400 urmând să fie transmise online Guvernului.

"Sunt convinsă că demersul de azi nu e unul inutil şi semnăturile a peste 10.000 de oameni nu pot să fie nesemnificative în ochii unui om care şi-a asumat şi faţă de ei nişte lucruri", a precizat Apostol.

În contextul în care, potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, unul dintre motivele pentru care Cioloş nu şi-a dat semnătura pentru depunerea dosarului ar fi acela că nu există acordul tuturor ministerelor, Apostol a ţinut să sublinieze că "nicăieri procedura nu prevede avize de la întreg Guvernul, în sensul obţinerii avizelor de la fiecare minister în parte."

"Relaţia cu UNESCO este gestionată de Ministerul Culturii, dosarul este finalizat, este din 9 decembrie la Paris, de aceea nu îmi explic, şi nu îmi explic mai ales în contextul în care gestul de asumare a acestei direcţii a fost făcut pe 5 februarie, când România a ales să includă Roşia Montană pe lista tentativă, deci nu vorbim despre o deschidere de noi direcţii sau mai stiu eu ce, ci de continuarea firească a unei proceduri pe care chiar Guvernul Cioloş a început-o, în litigiu (arbitrajul cu Gabriel Resources n.r.), la fel ca şi moratoriul pentru cianuri. Şi aceea este o măsură care s-a întâmplat tot în perioada în care România era implicată în acel litigiu faţă de care se menţine o tăcere totală deşi e deja bine cunoscut faptul că au existat cereri şi există o sentinţă a tribunalului care obligă Guvernul să facă publice toate datele legate de arbitraj, totuşi e o tăcere totală legată de acest proces, e o tăcere totală legată de acest blocaj", a adăugat Apostol.

"Mi-ar plăcea ca premierul Dacian Cioloş să se tină de cuvânt şi să facă ce a promis! Ar fi un caz rar de om politic care face ce a promis, respectiv să realizeze asumarea dosarului Roşia Montană pentru includerea acelui sit în patrimoniul UNESCO. (...) Acesta este un gest concret şi un gest minim care trebuie făcut. E ca şi cum vezi că o persoană care cade în faţa ta şi tu doar trebuie să îi întinzi mâna şi să o ridici. Dar dacă tu preferi să suni la primărie şi să semnalezi că pe trotuarul respectiv e o denivelare şi vrei ca în viitor să nu se mai împiedice altcineva, sigur, e o chestie de perspectivă, mult mai amplă, dar care nu ţine numai de tine şi s-ar putea să nu mai dea niciun rezultat", a declarat, la rândul său, realizatorul radio Marius Vintilă, aflat printre cei veniţi la Guvern să depună semnături.

Printre cei prezenţi la Guvern pentru a sprijini înscrierea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO s-a aflat şi Şerban Sturdza, şeful Ordinului Arhitecţilor, filiala Bucureşti. OAR şi-a exprimat oficial susţinerea pentru depunerea urgentă la UNESCO a dosarului "Peisajul cultural minier de la Roşia Montană", amintind că includerea pe lista finală a patrimoniului cultural mondial UNESCO ar însemna "o recunoaştere internaţională pentru acest loc unic şi un sprijin extrem de important pentru dezvoltarea sa, inclusiv din punct de vedere economic."

Reamintim că, joi, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a anunţat că angajamentul lui Cioloş pentru Roşia Montană rămâne ferm, însă premierul nu va semna pentru depunerea dosarului vizând înscrierea Roşiei Montane în patrimoniul UNESCO.

"În ceea ce priveşte dosarul Roşia Montană, statul român se află într-un litigiu (litigiul cu Gabriel Resources n.r.). Din această cauză, premierul Cioloş ar putea semna un act pentru depunerea dosarului la UNESCO doar după o procedură formală prin decizia întregului Guvern. Din păcate, un guvern la final de mandat nu mai are autoritatea să facă acest lucru", a precizat Iolu, la finalul şedinţei Executivului.

Potrivit lui Iolu, dosarul Roşia Montană a fost definitivat abia pe 9 decembrie iar o asumare în Guvern printr-o decizie comună se poate face doar printr-un memorandum care nu mai poate fi adoptat pentru că puterile acestui Guvern au fost limitate după alegeri. Practic, pentru ca Cioloş să îşi asume o semnătură pentru depunerea dosarului, având în vedere că România este în litigiu cu Gabriel Resources, era nevoie de avizul tuturor ministerelor, ori premierul nu l-a avut.

Liviu Iolu a reamintit în alocuţiunea sa şi faptul că în mandatul lui Cioloş "a fost operaţionalizată o unitate de asistenţă tehnică pentru Roşia Montană cu scopul de a ajuta la o dezvoltare durabilă a zonei, cu fonduri europene şi naţionale" şi că acelaşi Guvern Cioloş a transmis către Parlament o propunere de moratoriu pentru 10 ani în privinţa exploatărilor cu cianuri. Aceste lucruri nu încălzesc însă societatea civilă, căci, potrivit Ministerului Culturii, termenul limită pentru depunerea dosarului Roşia Montană la UNESCO era data de 1 februarie, iar la conducerea ţării urmează să vină un guvern PSD, partid care a sprijinit din răsputeri proiectul mineritului cu cianuri în Apuseni.