Ordinul Arhitecţilor din România susţine depunerea urgentă la UNESCO a dosarului Roşia Montană

Proteste împotriva exploatării de la Roşia Montana, 8 septembrie  2013
Proteste împotriva exploatării de la Roşia Montana, 8 septembrie  2013 (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Ordinul Arhitecţilor din România susţine depunerea urgentă la UNESCO a dosarului "Peisajul cultural minier de la Roşia Montană" şi reaminteşte că includerea pe lista finală a patrimoniului cultural mondial UNESCO ar însemna "o recunoaştere internaţională pentru acest loc unic şi un sprijin extrem de important pentru dezvoltarea sa, inclusiv din punct de vedere economic."

Redăm comuniatul OAR:

"Roşia Montană se bucură de un excepţional patrimoniu istoric, arhitectural, peisager, cultural şi uman.

Ordinul Arhitecţilor din România a atras în ultimii ani atenţia asupra ameninţărilor la adresa tuturor acestor valori şi a susţinut eforturile de prezervare, activare şi promovare ale aşezării şi comunităţii.

Zona este de altfel protejată legal din 1992 şi a fost trecută în 2016 pe lista indicativă UNESCO. Includerea pe lista finală a patrimoniului cultural mondial UNESCO ar însemna o recunoaştere internaţională pentru acest loc unic şi un sprijin extrem de important pentru dezvoltarea sa, inclusiv din punct de vedere economic.

OAR consideră că depunerea dosarului „Peisajul Cultural Minier de la Roşia Montană” este vitală, şi îşi exprimă speranţa că acest lucru se va realiza de urgenţă."

Poziţia OAR este publicată la scurtă vreme după ce ministrul Culturii a atras atenţia, printr-o postare pe Facebook, că premierul Cioloş nu şi-a asumat dosarul Roşia Montană la UNESCO şi că dacă depunerea nu se va face acum, şansele scad major ca acest lucru să se mai întâmple în următoarea guvernare. Mai multe informaţii pe acest subiect puteţi accesa aici.