Românii aşteptaţi în stradă, de Ziua Mediului, pentru a-şi salva pădurile

Proteste împotriva defrişărilor, 9 mai 2015
Proteste împotriva defrişărilor, 9 mai 2015 (Eugen Horoiu/Epoch Times Romania)

Ziua Internaţională a Mediului va reprezenta, pentru români, un nou prilej de a îşi apăra pădurile. Coaliţia pentru Mediu din România organizează vineri, 5 iunie, acţiuni de protest la instituţiile care, "se presupune, trebuie să protejeze mediul şi calitatea vieţii cetăţenilor Români."

Prima acţiune va avea loc la ora 11.00 la Ministerul Mediului, unde reprezentanţii CMR vor depune şi un document de poziţie privind cele mai grave şi urgente probleme de mediu din ţara noastră.

Duminică, 7 iunie românii sunt aşteptaţi din nou în stradă. Comunitatea Uniţi Salvăm anunţa o serie de manifestări care vor culmina cu o amplă adunare publică în Piaţa Piaţa Universităţii din Bucureşti.

Adunarea, dedicată diferitelor probleme de mediu, are în prim plan salvarea pădurilor de la distrugerea la care au fost supuse în ultimii douăzeci şi cinci de ani şi continuă să fie, anunţă organizatorii evenimentului, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

"Evenimentul reprezintă corolarul campaniei începute cu marele marş pentru păduri din 9 mai 2015 şi este realizat de Comunitatea Uniţi Salvăm împreună cu celelalte componente ale societăţii civile cu care platforma noastră a iniţiat marşul de acum trei săptămâni. Menţionăm dintre acestea, în mod special, Coaliţia de Mediu din România (CMR) şi Coaliţia Natura 2000.", arată semnatarii comunicatului.

Nu în ultimul rând, Uniţi Salvăm îşi exprimă protestul faţă de autorizarea proiectului de exploatare a zăcământului auro-argintifer de la Rovina, la numai 20 km de Roşia Montană, şi cere interzicerea în România a mineritului cu cianuri şi a mineritului de suprafaţă.

Până la acest moment, la adunarea din Piaţa Universităţii şi-au anunţat participarea, pe Facebook, peste 2300 de persoane.

"Continuăm să ieşim în stradă. Cerem soluţii reale şi demisii, nu declaraţii populiste. Deocamdată nu s-a schimbat nimic. Dincolo de vorbe, despăduririle continuă ca şi până acum. Corupţii sau incompetenţii sunt la locul lor în instituţiile de stat, imperturbabili şi nederanjaţi, deşi sunt persoanele direct responsabile de situaţia gravă în care ne aflăm.", scriu pe Facebook protestatarii.

Mobilizări în alte oraşe:

Eveniment general 5 iunie în faţa la Ministerul Mediului:https://www.facebook.com/events/364939797047619/
Braşov, 5 iunie: https://www.facebook.com/events/1589665254633471/
Oradea, 5 iunie: https://www.facebook.com/events/1589474954662383/
Suceava, 5 iunie: https://www.facebook.com/events/1650990248455995/
Ploieşti, 6 iunie : https://www.facebook.com/events/1633255373402773/
Londra, 6 iunie: https://www.facebook.com/events/1153647927994221/

Totodată, organizatorii evenimentelor din data de 7 iunie propun o serie de măsuri, (în fapt un program pe termen scurt, mediu şi lung gândit de colectivul care a redactat şi lista preliminară făcută publică în preziua marşului din 9 mai), structurate pe şase capitole, respectiv: combaterea tăierilor ilegale; măsuri drastice în cazul ilegalităţilor din domeniul achiziţiei şi prelucrării lemnului; protecţia pădurilor virgine, cvasivirgine şi a parcurilor naţionale; elaborarea Strategiei Naţionale Forestiere şi finanţarea adecvată a Programului Naţional de Împăduriri; instituirea unor reguli de bune practici de valorificare a lemnului în beneficiul dezvoltării durabile a comunităţilor locale şi, nu în ultimul rând, Finanţarea adecvată a sectorului forestier pentru menţinerea echilibrului între protecţie şi exploatare.

Lista de revendicări este asumată de către majoritatea orgganizaíilor coaliţiei formate pentru protestele din 9 mai, printre care Comunitatea Uniţi Salvăm, Coaliţia de Mediu din România (CMR), Coaliţia "Natura 2000", Greenpeace România, World Wild Fund România etc.

Programul complet poate fi citit aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.