Mining Watch: Guvernul Ponta salvează de la faliment Carpathian Gold prin acordarea licenţei miniere de la Rovina

Lingouri de aur
Lingouri de aur (MICHAL CIZEK/AFP/Getty Images)

Anunţul Carpathian Gold, potrivit căruia a primit licenţa de exploatare a cuprului şi aurului din zăcământul Rovina, a dus la o explozie la bursă a acţiunilor companiei, marcând o creştere de 200% în decurs de două zile, arată Mining Watch, adăugând că firma canadiană a difuzat informaţia despre licenţă într-un moment cheie, când, practic, se afla în stare de faliment din cauza dificultăţilor întâmpinate în avansarea unui alt proiect în Brazilia.

Totodată, Mining Watch trage un semnal de alarmă cu privire la faptul că firma în care ANRM are încredere că poate exploata aurul şi cuprul din Valea Rovinei este o companiei junior, fără mare experienţă în domeniu.

Redăm comunicatul Mining Watch.

"Guvernul Ponta salvează de la faliment Carpathian Gold prin acordarea licenţei miniere de la Rovina

2 iunie 2015 – Anunţul Carpathian Gold potrivit căruia a primit licenţa de exploatare a cuprului şi aurului din zăcământul Rovina a dus la o explozie la bursă a acţiunilor companiei, marcând o creştere de 200% în decurs de două zile. Informarea de presă distribuită către mass-media a fost lansată într-un moment cheie, Carpathian Gold aflându-se practic în stare de faliment din cauza dificultăţilor întâmpinate în avansarea unui alt proiect în Brazilia.

În ultimii ani, Carpathian Gold a împrumutat 207,7 milioane de dolari americani de la banca australiană Macquarie pentru a construi proiectul minier din Brazilia. Cu toate acestea, compania deţinută în această ţară – MRDM Ltda [1], a fost nevoită să închidă lucrările din cauza inundaţiilor din 2013, în urma cărora guvernul brazilian le-a retras autorizaţia de funcţionare. În prezent activitatea minieră din Brazilia este în continuare suspendată. Acest lucru a dus la pierderi masive de capital, aducând firma în pragul falimentului. Situaţia este atât de gravă încât directorii Carpathian şi-au dat demisia la începutul lui 2014, iar banca australiană Macquarie le-a desemnat un ofiţer şef de restructurare.

Conform declaraţiilor făcute în anul 2013, compania plănuia să folosească cash-flow-ul de la mina din Brazilia pentru a porni proiectul din România. Cu toate acestea, fără a avea stabilitatea financiară necesară, Carpathian Gold, a primit în dar de la ANRM licenţa pentru proiectul din România. Toate demersurile au avansat în condiţii total netransparente, dar sub supervizarea atentă a Guvernului României.

Carpathian Gold este o companie junior, fără experienţă

Carpathian Gold deţine în concesiune doar 2 perimetre, unul în Brazilia şi unul în România. Faptul că firma este una ne-experimentată o denotă chiar afirmaţiile fostului director general, Dino Titaro, într-un interviu acordat pentru BTV în 2013. Acesta afirmă că: “Spunem adesea că proiectul RDM din Brazilia este startul companiei şi proiectul monstru din România este ‘the company maker’ (cel care face compania)”

În timp ce presa a promovat imediat vestea bună primită de Carpathian Gold, ANRM refuză să răspundă solicitărilor la informare. Condiţiile pentru vânzarea zăcământului de la Rovina sunt în continuare tratate ca “secret de serviciu”. Astfel, nici ANRM şi nicio altă instituţie a statului nu a considerat necesară informarea publicului cu privire la concesionarea pentru exploatare pe 20 de ani a unui perimetru minier de 93,5 kilometri pătraţi – adică de aproape 3 ori suprafaţa oraşului Deva. Rovina devine astfel primul proiect minier deţinut 100% de o companie străină, fără participarea statului român. Conform înţelegerilor, Carpathian trebuie să plătească statului român doar 4% redevenţă [2].

“Coincidenţă sau nu, singurul mod prin care falimentara Carpathian putea fi salvată a fost asigurat, cu discreţie, de guvernul Ponta prin poate cea mai netransparentă instituţie din România: ANRM. Desigur că vor apărea numeroase speculaţii privind beneficiarii reali ai creşterii bruşte a valorii acţiunilor. Indiferent însă dacă funcţionari sau politicieni români au avut de câştigat în urma acordării licenţei la Rovina, aceasta reprezintă o gură de aer pentru operatorul minier care se sufocă în datorii în Brazilia”, a comentat Roxana Pencea din partea reţelei Mining Watch România.

1] Mineração Riacho dos Machados Ltda
[2] Carpathian NI 43-101 Raport Tehnic Preliminar, versiunea finala 30.08.2012, pag. 37"

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.




România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne