Roger Stone adus în faţa justiţiei de ancheta specială a lui Robert Muller: ar fi minţit cu privire la legăturile cu WikiLeaks

Roger Stone
Roger Stone (Getty Images)

Roger Stone, un conservator apropiat lui Donald Trump, care a lucrat în campaniile electorale ale preşedinţilor Richard Nixon şi Ronald Reagan, a fost arestat de FBI vineri dimineaţă.

Stone, care a efectuat o vizită şi la Bucureşti, beneficiind de un interviu în ziarul Adevărul, a fost acuzat de un juriu special de obţinerea de emailuri confidenţiale de la organizaţia WikiLeaks, care ar fi vătămat imaginea oponenţilor lui Donald Trump.

Textul acuzaţiilor nu indică ce persoană din staff-ul de campanie al lui Donald Trump ştia despre încercarea lui Roger Stone, dar subliniază că mai multe persoane din personalul de campanie al actualului preşedinte american erau la curent cu iniţiativa lui Stone.

Stone a fost arestat de FBI vineri dimineaţă (ora locală) la domiciliul său din Florida, potrivit unei declaraţii a avocatului său citat de CNN.

Roger Stone a fost inculpat joi de un juriu federal în districtul Columbia, aducându-i-se şapte capete de acuzare, inclusiv mai multe cazuri de obstrucţionare a procedurilor oficiale, cinci pentru declaraţii false şi unul de manipulare a martorilor.

Stone va apărea în faţa unui judecător federal din Fort Lauderdale, Florida, la ora 11:00 ET.

Pe 7 octombrie 2016, după ce WikiLeaks a lansat primul set de e-mailuri ale preşedintelui de campanie al lui Hillary Clinton - John Podesta - procurorii declară că Stone a primit un mesaj text de la "un secretar al unui oficial senior din staff-ul de campanie al lui Donald Trump, care l-a felicitat".

Cele două personaje din personalul de campanie al lui Trump nu sunt numite în plângere, deşi acuzaţia descrie modul în care Stone a spus unui reporter că e-mailurile publicate de Assange ar fi avut un efect bun asupra campaniei lui Trump. Stone s-ar fi lăudat la acea dată: "I-aş povesti [oficialului senior al campaniei], dar nu mă sună înapoi".

Un e-mail conţinând o exprimare asemănătoare cu cea menţionată în plângere a fost publicat de The New York Times care susţinea că persoana implicată ar fi Steve Bannon, la vremea respectivă printre liderii de campanie ai lui Donald Trump.

După publicarea e-mailurilor de către WikiLeaks pe 7 octombrie, Stone s-a lăudat faţă de "liderii de campanie ai lui Trump" că a prezis în mod corect datele publicate, conform procurorilor.

Stone a susţinut în mod public că nu ştia în prealabil ce va urma să publice Wikileaks. Această presupusă minciună, pe care a declarat-o şi în faţa Congresului, constituie motivul unora dintre acuzaţiile pentru care a fost arestat vineri.

Rechizitoriul susţine de asemenea că Stone a minţit Congres despre "comunicările sale cu campania lui Trump, privitoare la WikiLeaks".

Rechizitoriul dezvăluit vineri după arestarea lui Stone susţine că acesta a comunicat cu mai multe persoane cu privire la informaţiile pe care le avea la acel moment Julian Assange, şi că persoanele sale de contact din echipa lui Assange îi comunicau update-uri despre datele deţinute de WikiLeaks.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe