Scandalul Emailgate: WikiLeaks arată că Obama a minţit publicul american

WikiLeaks a dezvăluit într-un nou email că preşedintele american Obama a comunicat cu Hillary Clinton pe serverul ei privat de email înainte ca acesta să fie făcut public de către media.
Preşedintele american Barack Obama.
Preşedintele american Barack Obama. (Captură Foto)

Un nou email hackuit, publicat marţi de WikiLeaks, arată că preşedintele american Barack Obama a minţit în privinţa momentului în care a aflat de existenţa serverului privat de email folosit de Hillary Clinton în timp ce era secretar de stat.

Într-un email din 2005, cu titlul “POTUS on HRC email”, Josh Schwerin, acum purtător de cuvânt naţional al lui Clinton, a discutat despre un mesaj postat pe Twitter de către o reporteră pe nume Katherine Miller.

Schwerin i-a scris în 7 martie 2015 lui Jennifer Palmieri, directorul de comunicaţii: “Jen, probabil ştii mai multe despre asta, dar se pare că POTUS tocmai a declarat că a aflat de faptul că HRC şi-a folosit emailul personal atunci când acest lucru a apărut la ştiri”.

Emailul a fost apoi trimis mai departe şi Cheryl Mills, consilier apropiat al lui Hillary Clinton şi fostă şefă de personal în perioada în care Hillary era secretar de stat, îl trimite lui John Podesta, adăugând: “Trebuie să curăţăm mizeria asta – el are emailuri de la ea – ei nu spun state.gov”.

Acest email din partea lui Mills pare să indice faptul că Obama avea emailuri de pe adresa privată de email a fostului secretar Clinton şi, astfel, s-ar putea să fi ştiut că ea dispunea de un server privat de email, lucru care ar fi într-o contradicţie directă cu ceea ce a declarat preşedintele american anterior.

În interviul la care s-a făcut referire în tweet-ul lui Miller, Obama i-a declarat lui Bill Plante de la CBS News că el nu a ştiut că Hillary Clinton a utilizat o adresă de email privată, non-state.gov, sau care nu aparţine Departamentului de Stat. În plus, Obama a precizat că el a aflat despre acest lucru la ştiri, când a ştiut toată lumea. Dar aceste emailuri hackuite ridică întrebări în legătură cu cele spuse de Obama în interviu.

Casa Albă a recunoscut anterior că Obama a comunicat cu adresa privată de email a lui Clinton, dar a minimalizat informaţiile pe care le deţinea preşedintele în legătură cu existenţa serverului privat al fostului secretar de stat. De asemenea, luna trecută a ieşit la iveală faptul că Obama a folosit un pseudonim în timp ce comunica prin email cu Hillary Clinton.