Lobyist de vârf, şeful Podesta Group demisionează, fiind anchetat de Robert Mueller

Tony Podesta
Tony Podesta (Wikimedia.org)

În timp ce stânga şi mass media mainstream pro-establishment îşi amplifică campania anti-Trump trâmbiţând înviunirile aduse lui Paul Manafort, se pare că efectele anchetei consilierului special Robert Mueller s-au răspândit către lobbystul democrat Tony Podesta.

Paul Manafort – care se confruntă acum cu 12 capete de acuzare – şi fostul său asociat, Rick Gates, au lucrat anterior cu Podesta Group, condus de Tony Podesta, fratele directorului campaniei lui Hillary Clinton, John Podesta - doi dintre cele mai controversate personaje de la Washington.

O serie de emailuri obţinute de Associated Press au arătat că, între anii 2012 şi 2014, Gates a condus două firme de lobby din Washington – Mercury LLC şi Podesta Group – şi a organizat întâlniri între un oficial ucrainean de top şi senatori şi congresmani americani din comitete influente, întâlniri care au implicat interese ucrainene. Gates a notat în emailuri că oficialul, ministrul ucrainean de Externe, nu a dorit să folosească ambasada Ucrainei din SUA pentru a ajuta la coordonarea acelor vizite.

Şi aici se îngroaşă povestea: în timp ce marea parte a mass media a încercat până acum să descrie întregul scandal al lobbying-ului ucrainean, care a dus la demisia lui Manafort, ca fiind cea mai nouă “dovadă” a faptului că puteri pro-Moscova i-au influenţat nu numai pe Manafort, ci şi campania lui Trump în general - realitatea este că în acest scandal este la fel de implicată şi o firmă cu legături strânse cu Partidul Democrat american, şi anume Podesta Group.

După cum mai precizează Associated Press, Centrul European pentru o Ucraina Modernă, o entitate non-profit cu sediul în Bruxelles şi care aparent a condus proiectul de lobby în cauză, a plătit firmelor Mercury LLC şi Podesta Group o sumă combinată de 2,2 milioane de dolari pe parcursul a aproximativ 2 ani. În documente depuse în Senatul SUA, Mercury LLC şi Podesta Group au descris Centrul European pentru o Ucraina Modernă ca un client independent şi non-politic. Cele două firme au precizat că Centrul a declarat în scris că nu este aliat cu nicio entitate politică străină.

Iar acum, la scurt timp după ce Manafort şi Gates s-au predat luni FBI-ului, Politico a declarat că fondatorul Podesta Group, demisionează din firma care îi poartă numele după ce a început să fie investigat de procurorul special al SUA, Robert Mueller.

Podesta şi-a anunţat decizia în timpul unei întâlniri generale care a avut loc luni la firma sa şi şi-a alertat clienţii în privinţa demisiei sale.

De asemenea, Tony Podesta a declarat personalului că nu intenţionează să se retragă în linişte sau să înveţe să joace golf, adăugând că trebuie să lupte cu această problemă ca o persoană fizică şi să nu implice întreaga firmă.

Podesta Group este acuzată că nu a declarat corect grupurile pe care le reprezintă. În plus, John Podesta, fratele lui Tony Podesta, este implicat masiv în dosarul Uranium One, în care SUA a cedat în mod suspect 20% din piaţa de uraniu către Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe