Revoluţionarii, din nou în faţa Guvernului. "Este o bătaie de joc, un cinism fără de margini"

Pe un tramvai sunt afişate poze ce înfăţişează căteva momente timişorene ale Revoluţiei din 1989.
Pe un tramvai sunt afişate poze ce înfăţişează căteva momente timişorene ale Revoluţiei din 1989. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Piaţa Victoria este din nou scena unor proteste. Sute de revoluţionari s-au strâns în faţa Guvernului pentru a protesta faţă de Ordonanţa de Urgenţă prin care Guvernul Ponta îi obligă să obţină noi certificate care să ateste că au avut "un rol determinant" la Revoluţie.

În ultimele zile ale anului, Guvernul a modificat Legea recunoştinţei faţă de eroii martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei din 1989, precizând că beneficiază de recunoştinţa statului român numai persoanele care au avut un rol determinant în victoria Revoluţiei din 1989.

L sfârşitul anului, Guvernul a introdus un nou titlu pentru eroi, respectiv "Luptător cu rol determinant", pentru care trebuie eliberat un nou certificat de revoluţionar acordat celor care "în perioada 14-22 decembrie 1989, au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei din 1989, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi aparat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului".

În contextul în care premierul Ponta nu le-a dat niciun răspuns, revoluţionarii au anunţat încă de săptămâna trecută că vor continua protestele şi greva foamei până când respectiva OUG va fi retrasă, pentru că acum nu mai sunt dispuşi să discute modificarea ordonanţei, ci vor retragerea definitivă a actului normativ, a informat Mediafax.

Pe 6 ianuarie, ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a discutat cu reprezentanţii revoluţionarilor şi a recunoscut că OUG conţine aberaţii şi erori materiale, "erori impardonabile", şi a promis că va cere eliminarea acestora, pentru ca revoluţionari să poată încasa sumele de bani care li se cuvin de la bugetul de stat.

Potrivit agenţiei de ştiri, după ce revoluţionarii au protestat săptămâna în Piaţa Victoriei, premierul Ponta ar fi solicitat, potrivit unor surse din Guvern, Corpului de control să verifice activitatea Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari începând din 1990, în principal modul în care au fost acordate certificate de revoluţionar.

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, şi-a exprimat recent, în cadrul unui interviu pentru Epoch Times, nemulţumirea faţă de noile prevederi:

"Din punctul meu de vedere această ordonanţă este cinică. Comportamentul guvernanţilor în ultimii 25 de ani faţă de revoluţionari a fost de cele mai multe ori incorect, dar această ordonanţă mi se pare cinică deoarece bulversează revoluţionarii tocmai în preajma sărbătorilor pe de o parte, iar pe de altă parte nu duce la rezolvarea problemelor aşa cum motivează expunerea".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne