Respingerea Codului Fiscal. Ponta: Am soluţii, pot da OUG, sau pot merge să-mi angajez răspunderea în Parlament

Victor Ponta vs Klaus Iohannis
Victor Ponta vs Klaus Iohannis (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)
Andrei Pricopie
18.07.2015

Încă sunt soluţii pentru aplicarea măsurilor din noul Cod Fiscal, respins de preşedintele Klaus Iohannis, a declarat vineri, la România Tv, premierul Victor Ponta, invocând posibilitatea adoptării unor ordonanţe de urgenţă sau angajarea răspunderii în faţa Parlamentului.

"Am soluţii, miercuri pot să adopt prin OUG... cum am adoptat reducerea TVA la alimente la 9%, pot să adopt şi cea cu 19% sau altceva, sau pot să merg să-mi angajez răspunderea şi cu siguranţă nu vor avea voturi pentru moţiune de cenzură (...). Mijloace politice şi constituţionale sigur că avem, dar era ideal să existe în acest domeniu al economiei şi al fiscalităţii un consens politic, iar bătălia politică să o dăm pe altceva, nu pe buzunarul românilor", a declarat Victor Ponta, citat de Mediafax.

Premierul susţine că, prin acest gest politic, Iohannis opreşte direcţia de dezvoltare economică a României, "pe care nu ştiu cum o repornim, adică ne-au trebuit vreo patru ani ca să ajungem aici, nu vreau să o luăm iar de la capăt".

"Domnul Iohannis nici măcar nu m-a căutat să-mi spună de Codul fiscal, deşi Guvernul îl pune în aplicare, nu Banca Naţională sau altcineva. Deci, e o chestiune, repet, ori o chestiune politică şi atunci nu a vrut să discutăm, ori a trebuit să execute o chestie care înţelege şi el că era pentru România, dar nu vrea să explice. (...)

Eu cred că Parlamentul şi noi, Guvernul, o să începem să aplicăm, fie prin ordonanţă de urgenţă, fie printr-o angajare a răspunderii aceste măsuri, dar imaginea proastă rămâne, oamenii de afaceri or să spună: iată, iar e război politic, mai bine ne ţinem banii şi mai vedem, nu-i băgăm în România, că nu e o ţară de oameni serioşi", a declarat Victor Ponta.

Întrebat dacă ar fi de acord cu organizarea unei sesiuni parlamentare extraordinare, variantă vehiculată şi de preşedintele interimar al PSD, Rovana Plumb, premierul Ponta a răspuns că da, dar că "PNL va vota contra".

"Cred că e totuşi inexplicabil, pentru că e un cod liberal, votat de liberali, dorit de domnul Iohannis şi dintr-odată respins. Eu nu am găsit decât două explicaţii, le-am şi expus, ori pur si simplu un gen de joc de blocaj politic: uite, domnule, să nu facă Ponta Codul Fiscal, uite, de-aia atunci nu-l facem, ceea ce mi se pare un joc politic de foarte joasă factură, l-am mai întâlnit pe la Traian Băsescu (...), ori este vorba despre interese externe României, domnul Iohannis n-a avut ce să facă decât să le pună în aplicare", a mai spus Ponta.

În pofida insistenţelor venite din partea coaliţiei de guvernare, preşedintele Klaus Iohannis a refuzat vineri să promulge noul Cod Fiscal şi a decis să-l retrimită în Parlament, spre reexaminare. Decizia acestuia vine după ce guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, Consiliul Fiscal, FMI, BM, Comisia europeană şi BCE au criticat în termeni duri noul cod.

Consilierul prezidenţial pe probleme economice şi mediul de afaceri, Cosmin Marinescu, a susţinut, vineri, o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, în cadrul căreia a explicat că punerea în aplicare a noului Cod Fiscal ar putea conduce la declanşarea procedurii de deficit excesiv iar situaţia macroeconomică, bună în prezent, ar putea fi expusă unor riscuri şi vulnerabilităţi. Detalii aici.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor