Surpriză pentru Iohannis. "PNL susţine în continuare Codul Fiscal", declară Ludovic Orban

Ludovic Orban
Ludovic Orban (timpolis.ro)

Liberalii susţin în continuare Codul fiscal, a declarat liderul deputaţilor PNL, Ludovic Orban, la scurtă vreme după ce preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că nu promulgă această lege.

"PNL nu poate fi altfel decât consecvent în poziţiile sale şi deciziile sale de-a lungul timpului", a declarat Orban, pentru Agerpres, reamintind că în 2010 liberalii au votat împotriva creşterii TVA la 24% şi au introdus în programul de guvernare reducerea TVA la 19% de la 1 ianuarie 2016 şi la 16% din 1 ianuarie 2018.

Orban a reamintit că PNL a votat împotriva supraccizei la carburanţi şi a taxei pe construcţii speciale şi a atras atenţia că unele amendamente la Codul Fiscal au fost aduse de liberali, drept urmare aceştia nu se pot face altceva decât să sprijine în continuare Codul fiscal.

"Înţeleg îngrijorările preşedintelui privitoare la neseriozitatea Guvernului şi la incapacitatea lui privind acest Cod Fiscal cu măsurile aferente pentru a le încadra în obiectivele fiscal-bugetare stabilite conform strategiei fiscal-bugetare şi a programului de convergenţă, dar nu cred că trebuie pedepsiţi românii, mediul de afaceri şi toţi cei care operează pe piaţă pentru incapacitatea Guvernului. România are nevoie pentru relansarea economică de adoptarea acestui Cod Fiscal. Sigur nu mai are nevoie de Guvernul Ponta", a declarat liderul liberal.

Poziţia lui Orban intră în contradicţie cu declaraţiile oficiale făcute astăzi de "premierul alternativă" al PNL, Cătălin Predoiu, care a susţinut că respingerea noului Cod Fiscal era necesară pentru că există riscul ca acesta, odată adoptat în această formă, fără măsuri de acompaniere care să pregătească relaxarea fiscală, să fi fi dus la dezechilibrarea finanţelor ţării.

În opinia lui Predoiu, măsuri de acompaniere a Codului Fiscal absolut necesare nu au fost pregătite, astfel că reexaminarea Codului Fiscal se impune ca urmare a unei proaste guvernări.

Reamintim că vineri, în pofida insistenţelor venite din partea coaliţiei de guvernare, preşedintele Klaus Iohannis a refuzat să promulge noul Cod Fiscal şi l-a trimis Parlamentului spre reexaminare.

Anterior acestei decizii, Comisia Europeană îşi exprimase, prin intermediul vicepreşedintelui Valdis Dombrovskis, îngrijorarea faţă de reducerea TVA, iar Banca Naţională a României şi Consiliul Fiscal se declaraseră, de asemenea, sceptice, în privinţa măsurilor de relaxare fiscală dorite de Guvern.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne