Reprezentanţii industriei lemnului protestează în faţa Guvernului

Mii de oameni au venit din toată ţara pentru a protesta împotriva creşterii cu 300% a preţului minim de pornire la licitaţiile de vânzare a masei lemnoase. Reprezentanţii industriei lemnului şi mobilei cer guvernului să reprogrameze licitaţiile la preţul de pornire de anul trecut şi să modifice HG 924/2015.
Protest în faţa clădirii Executivului, pentru a trage un nou semnal de alarmă asupra blocajului din domeniul forestier.
Protest în faţa clădirii Executivului, pentru a trage un nou semnal de alarmă asupra blocajului din domeniul forestier. (Eugen Horoiu/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

Acţiunea este organizată de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România, Comunitatea Forestierilor - Fordaq, Federaţia Proprietarilor de Păduri şi Păşuni – Nostra Silva, Asociaţia Forestieră „Bucovina”, Asociaţia Forestieră „Valea Someşului”, Asociaţia forestierilor şi producătorilor de mobilă „Mureşul” şi Federaţia Sindicatelor din Industria Lemnului.

Mai mulţi protestatari s-au arătat revoltaţi şi îngrijoraţi de faptul că prin creşterea puternică a preţului la masa lemnoasă industria lemnului şi cea a mobilei riscă să fie puse pe butuci, să nu-şi mai poată asigura materia primă şi exporturile, fiind astfel nevoite să facă disponibilizări masive.

”N-o să mai avem ce lucra. Ce vom duce acasă la copii? Ce facem cu familiile noastre? Ei au pensii şi salarii de 60 de milioane şi noi lucrăm lună de lună pe 10 milioane. Parlamentarii vor să ne facă boschetari. Cerem guvernului să lase preţul mai jos cum a fost înainte. Noi vrem să muncim şi ei îşi bat joc de noi. Patronii nu mai au ce să liciteze că e prea scump. Riscăm falimentele firmelor şi să intrăm în şomaj. Noi vrem să muncim cinstit, a declarat un protestatar pentru Epoch Times.

”Avem toţi, fiecare firmă, câte 20 de angajaţi. Suntem firmele mici şi mijlocii care odată cu ridicarea preţurilor nu mai avem cu ce plăti oamenii şi suntem obligaţi să falimentăm. Preţul trebuie să fie la valoarea anului 2010. Datorită Holzindustrie Schweighofer a ajuns preţul de plecare la 5 milioane pe metru cub. Au pus monopol şi nu mai facem faţă”, a spus la rândul său un reprezentant al Asociaţiei Bucovina pentru ziarul nostru.

Cătălin Tobescu, vicepreşedintele Federaţiei Proprietarilor de Păduri, Nostra Silva, a acuzat faptul că Romsilva ”se poartă ca un stăpân pe acest patrimoniu care sunt pădurile ţării şi valorifică pădurile ca şi cum ar fi moşia lor, nu în interesul naţional al României. Regia Naţională a Pădurilor se comportă pe această proprietate a noastră, a tuturor, ca pe o feudă şi trebuie să fim uniţi în solicitarea depolitizării acestei Regii, să scăpăm de corupţie, să avem investiţii în drumuri forestiere, să fie asigurat accesul la masa lemnoasă şi să fie folosită pentru ca să avem locuri de muncă în aceste zone rurale”.

El a cerut demisia Consiliului de administraţie al Romsilva şi a secretarului de stat Erika Stanciu din Ministerul Mediului, acuzându-i că timp de o lună şi jumătate şi-au pasat responsabilitatea pentru criza licitaţiilor. ”Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor nu-şi asumă nicio responsabilitate şi dă vina pe Romsilva, care la rândul ei zice că nu poate face nimic din cauza hotărârii de guvern. De o lună de zile nu avem dialog şi nu avem soluţii. Este o situaţia absurdă”, a precizat Tobescu.

Vicepreşedintele Nostra Silva a mai subliniat că prima şi cea mai importantă revendicare a protestatarilor este reprogramarea imediată a licitaţiilor principale acolo unde nu s-a adjudecat masa lemnoasă cu preţuri reduse cu minim 30% faţă de preţurile actuale de pornire la licitaţie.

”Vrem ca acest lucru să se facă rapid prin modificarea HG 924/2015 în prima şedinţă de guvern. Este o modificare simplă, care poate fi făcută foarte repede. Vrem soluţii, nu tărăgănări. Protestatarii speră să fie invitaţi la un dialog cu premierul Dacian Cioloş. Nu dorim decât să avem acces la resursă, să muncim şi să rămânem în România, să nu fim obligaţi să emigrăm”, a concluzionat Tobescu.

În opinia sa, prin actuala criză este pusă în pericol toată industria lemnului şi a mobilei deoarece firmele româneşti care concurează pe pieţele internaţionale cu ţările vecine, în care preţurile pentru resursa de lemn sunt mai mici, riscă să fie scoase de pe acestea”.

Cum este afectată industria lemnului

La rândul său, Dan Anghel, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Industria Lemnului România (FSLIL), a explicat pentru Epoch Times că din cauza preţurilor aberante impuse de Regia Autonomă a Pădurilor la licitaţiile de masă lemnoasă pe picior ”agenţii economici care lucrează în prelucrare şi în mobilă aproape că o să ajungă să falimenteze cu majorările acestea de 50% faţă de anul trecut. Este anormal să ridici preţurile când majoritatea ţărilor din jurul nostru au blocat majorările. Decizia a luat-o directorul general al RNP, Adam Crăciunescu, care şi-a dat şi demisia şi care n-a luat în calcul preţurile de referinţă, indexate cu indicele de inflaţie, ci preţurile adjudecate la licitaţie, care sunt mult mai mari”.

Agenţii economici ne-au atras atenţia că nu mai pot să cumpere masă lemnoasă din cauza preţurilor mari şi ca urmare o să închidă capacităţi de lucru şi o să trimită angajaţii în şomaj. Vor fi disponibilizări şi se va ajunge la închiderea de fabrici. Este o povară pe care o va suporta tot statul.

El a arătat că ”sunt puse în pericol locurile noastre de muncă. Suntem 130.000 de angajaţi care lucrează în industria lemnului. După ce că salariul minim nu s-a majorat la 1.200 RON începând cu 1 ianuarie aşa cum am cerut, iar salariile sunt cele mai mici din sectorul privat, acum ajung şi pe drumuri. Agenţii economici ne-au atras atenţia că nu mai pot să cumpere masă lemnoasă din cauza preţurilor mari şi ca urmare o să închidă capacităţi de lucru şi o să trimită angajaţii în şomaj. Vor fi disponibilizări şi se va ajunge la închiderea de fabrici. Este o povară pe care o va suporta tot statul, care trebuie să dea indemnizaţii de şomaj”.

În opinia liderului sindical, Consiliul Concurenţei ar trebui să intervină ca moderator şi să împiedice Romsilva să mai urce preţul. ”Romsilva este stat în stat. Face şi activităţi economice, deşi are alte atribuţii în statut - trebuie să se ocupe de paza şi protecţia pădurilor, de întreţinere, de împăduriri”, a adăugat preşedintele FSLIL.

Dan Anghel cere ca guvernul să facă modificări la HG 924/1015, regulamentul de valorificare a masei lemnoase, şi să anuleze decizia directorului Romsilva astfel încât să se revină la decizia din 2010, care indexa preţurile cu indicele de inflaţie anuală.

”Acum preţurile la masa lemnoasă au crescut cu 40-60%. Guvernul poate să facă modificările, aşa cum s-a întâmplat când au ieşit ciobanii. E păcat de acest sector care aduce mari beneficii României. Aproape 6 miliarde de dolari se încasează anual din exportul de cherestele şi mobilă. Trebuie convocat Consiliul de administraţie al Romsilva şi anulată decizia pentru ca toţi agenţii economici s-au retras oricum de la licitaţii în toată ţara, în semn de boicot”, a concluzionat el.

Cum sunt afectaţi producătorii de mobilă

La rândul său, Constantin Ionescu, reprezentant al Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România, a explicat pentru Epoch Times că ”producătorii de mobilă sunt afectaţi pentru că nu mai au materie primă, cherestea. Dacă continuă licitaţiile la aceste preţuri foarte mari, preţurile vor creşte cu peste 30%. Producătorii de mobilă orientaţi către export nu au cum să obţină atunci preţuri mai mari, deoarece clienţii străini care au comenzi şi contracte încheiate cu producătorii români de mobilă nu pot să dea mai mult de 1-2% creşteri la preţul produselor finite. În situaţia în care preţurile cresc mult, sunt obligaţi să bage muncitorii în şomaj şi să închidă porţile fabricilor de mobilă”.

”Noi dacă creştem preţul la materia primă la peste 15-20%, nu mai avem de unde să acoperim cheltuielile. Atunci deficitul e destul de mare. Nu mai putem să facem comenzile. Renunţăm la ele iar clienţii străini în final renunţă la noi. Efectul este şomajul masiv şi închiderea fabricilor”, a adăugat Ionescu.

Reprezentantul Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România a concluzionat că dorinţa industriei din care provine este că aceste licitaţii care au avut loc în procent foarte mic de sub 50% să pornească exact de la preţul de licitaţie de anul trecut, nu de la preţul de adjudecare, pentru ca acesta este mult mai mare. În opinia sa, autorităţile ar trebui să reprogrameze licitaţiile la preţul de pornire de anul trecut şi să ia măsuri de urgenţă de modificare a HG nr. 924/2015 - aprobarea Regulamentului de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică.