Regimul chinez atacă site-ul unei companii artistice

Dansatorii companiei Shen Yun Performing Arts în timpul unui spectacol
Dansatorii companiei Shen Yun Performing Arts în timpul unui spectacol (2013 SHEN YUN PERFORMING ARTS)

La început de stagiune, grupul de spectacole artistice Shen Yun din New York este atacat de Partidul Comunist Chinez.

În zilele de 5 şi 7 ianuarie, site-ul oficial al Shen Yun Performing Arts a fost ţinta unui masiv atac cibernetic. Datele arată că atacul îşi are originea în China continentală, unde resurse masive de calculatoare au fost deturnate şi mobilizate în încercarea de a anihila site-ul Shen Yun. Acest atac a fost raportat FBI-ului pentru o investigaţie ulterioară.

Tacticile folosite sunt similare atacurilor anterioare provenite din China continentală şi a căror ţintă au fost companiile străine, guvernele şi organizaţiile pentru drepturile omului. Partidul Comunist Chinez este considerat a fi sursa acestor atacuri, întrucât doar o forţă centralizată ar fi putut mobiliza resursele necesare pentru implementarea unui astfel de atac.

Atacul coincide cu prima săptămână plină a sezonului 2015 a companiei Shen Yun şi a spectacolelor sale din America de Nord. Shen Yun, o organizaţie non-profit cu sediul în New York, este considerată cea mai bună companie din lume de dans chinez şi muzică clasică.

Misiunea companiei este de a reînvia cultura tradiţională chineză. Această cultură are o istorie de 5.000 de ani, care a fost aproape distrusă de Partidul Comunist şi campaniile sale de tipul Revoluţiei Culturale, de pildă. De când a fost înfiinţată în 2006, Shen Yun a fost supusă diverselor forme de atac de către Beijing, care vede această organizaţie ca pe o ameninţare. Partidul Comunist, de exemplu, nu permite desfăşurarea acestui spectacol de cultură tradiţională chineză în China.

În plus faţă de teama de renaşterea culturală purtată de Shen Yun, Partidul Comunist se mai teme de aceasta deoarece spectacolele companiei expun persecuţia împotriva Falun Gong în China. Practicanţii Falun Gong (o practică de meditaţie spirituală) evoluează proeminent în cadrul Shen Yun. Mai mult decât atât, spectacolul descrie, prin intermediul dansului clasic chinez, actele de violenţă comise împotriva practicanţilor Falun Gong şi rezistenţa lor paşnică. Partidul Comunist neagă campania de persecuţie pe care a lansat-o în 1999, şi care continuă încă, în ciuda vastei documentaţii ale încălcărilor drepturilor omului. Shen Yun descrie realitatea pe scenele din întreaga lume.

Ca răspuns, Partidul Comunist împreună cu ambasadele şi consulatele sale au încercat să oprească Shen Yun timp de aproape un deceniu. Metodele folosite au inclus: încercarea de a pune sub presiune teatrele din Statele Unite şi din întreaga lume pentru a anula spectacolele Shen Yun; folosirea ameninţărilor economice slab voalate pentru a face oficialii să îşi retragă sprijinul pentru Shen Yun şi să nu participe la spectacole; hărţuirea membrilor de familie aflaţi în China, ai artiştilor interpreţi; urmărirea artiştilor Shen Yun în timpul turneelor lor, şi chiar o serie de încercări de deteriorare a vehiculelor Shen Yun.

Atacul cibernetic de săptămâna trecută este cel mai recent din această serie de încercări eşuate de a opri succesul Shen Yun. Până în prezent, compania a evoluat în faţa a milioane de spectatori în peste 30 de ţări din întreaga lume. În acest an, Shen Yun are programate spectacole în mai mult de 100 de oraşe din lume, inclusiv pe scenele unora dintre cele mai prestigioase teatre. Vineri, 9 ianuarie, Shen Yun a început o serie de 12 spectacole la Lincoln Center din New York. În Europa, spectacolele Shen Yun din acest an debutează la Geneva (26-28 februarie) şi se termină la Barcelona (24-25 aprilie). Programul complet poate fi găsit aici