Prezentarea culturii tradiţionale chineze de către Shen Yun sperie regimul comunist chinez

Căderea cortinei la sârşitul spectacolului companiei de dans clasic chinez Shen Yun Performing Arts la California Center for the Arts în San Diego, 23 ianuarie 2012
Căderea cortinei la sârşitul spectacolului companiei de dans clasic chinez Shen Yun Performing Arts la California Center for the Arts în San Diego, 23 ianuarie 2012 (The Epoch Times)

Shen Yun Performing Arts şi-a început sezonul de spectacole din 2012 cu săli pline şi casa închisă în diverse oraşe de pe cuprinsul Americii. Dar, alături de succesul sau au avut loc şi unele interferenţe nedorite. Datorită misiunii sale de a renaşte cultura chineză veche de 5.000 de ani şi de inspiraţie divină, Shen Yun a devenit o ţintă a regimului chinez.

În ultimii 60 de ani, ateismul a fost aplicat cu forţa asupra Chinei de către Partidul Comunist Chinez (PCC) şi deceniile de campanii, în special Revoluţia Culturală, au fost desfăşurate cu scopul eradicării fiecărei urme a culturii tradiţionale.

Oficialii consulari chinezi continuă în încercările lor de a submina spectacolele şi succesul Shen Yun în jurul lumii. De această dată, oficialii guvernamentali din Seattle au fost ţinta. Într-o scrisoare din 18 ianuarie, Gao Zhangshang, consul general chinez în San Francisco, a cerut unui membru al Consiliului orăşenesc din Seattle să nu ofere o proclamaţie sau scrisoare de suport pentru Shen Yun, să nu participe la spectacol şi să nu acorde mass mediei interviuri despre Shen Yun. Oficialul american care a furnizat scrisoarea a cerut ca numele sau să nu fie dezvăluit. Shen Yun este programat să susţină spectacole la Marion Oliver mcgraw Hall în Seattle în 7 şi 8 februarie.

De când Shen Yun a început să susţină spectacole în 2006, regimul chinez a căutat să interfereze. Pe un blog numit “Cui îi este frică de Shen Yun?”, Leeshai Lemish, un prezentator pentru spectacolele Shen Yun, a documentat 46 de cazuri de interferenţă care au avut în 20 de ţări începând cu 2008. Incidentele variază de la tăierea cauciucurilor roţilor de autobuz în Ottawa şi până la ameninţări de retragere a împrumuturilor promise de regimul chinez guvernului Republicii Moldova.

Lemish consideră că regimul chinez doreşte să blocheze spectacolele deoarece Shen Yun include şi unul sau două numere artistice care descriu persecuţia ce are loc împotriva Falun Gong în China modernă.

“Diplomaţii chinezi s-au implicat în acţiuni ascunse în America de Nord, Europa, Australia, şi oriunde s-ar afla ei încearcă să saboteze orice activitate care expune persecuţia ce are loc în China”, scrie Lemish.

Asociaţia Falun Dafa din Seattle aduce Shen Yun în Seattle. Preşedintele asociaţiei, dna Zhiping Kolouch, Ph.D., este de acord cu Lemish.

“Spectacolul spune adevărul despre ceea ce se întâmplă în China – şi anume că nu eşti lăsat să îţi urmezi propria cale spirituală”, a declarat Kolouch. “Chiar în acest moment există milioane de oameni în China care riscă să piardă tot ceea ce au datorită credinţelor lor.”

Dar în afară graniţelor Chinei, creatorii artistici ai Shen Yun au abilitatea de a se exprima liber şi de a prezenta şi promova într-o manieră corectă şi nealterată cultura antică chineză. Curajul lor de a vorbi este o parte integrală a spiritului Shen Yun, scrie pe website-ul companiei.

Scrisoarea Consulatului General al Chinei începe prin accentuarea “prieteniei” şi a “cooperării bilaterale” cu membrul consiliului din Seattle. Scrisoarea continuă printr-o plângere că spectacolul Shen Yun din Seattle este organizat şi prezentat de Falun Gong, ca apoi să repete textul propagandistic pe care regimul chinez l-a folosit de ani de zile pentru a ataca Falun Gong în China şi afară ei.

Acea propagandă a fost de mult timp discreditată de către grupurile pentru drepturile omului. Grupul Human Rights Watch a scris în 2000, “Membrii Falun Gong sunt paşnici, cetăţeni care respectă legea şi nu există nicio scuză pentru încălcările drepturilor omului pe care le îndură.”

Amnesty Internaţional a scris de asemenea în 2000 că “suprimarea este motivată politic.”

Un ONG, United Nations Internaţional Education Development, a sustinut într-o mărturie în faţa Comisiei ONU a Drepturilor Omului în august 2001 că un incident de autoincendiere, pe care regimul chinez l-a folosit pentru a acuza Falun Gong că este un “cult malefic”, a fost de fapt orchestrat de însuşi regimul comunist chinez, ca parte a campaniei sale desfăşurate împotriva Falun Gong.

Falun Gong, numit şi Falun Dafa, constă în 5 seturi de exerciţii de meditaţie şi respectarea unor învăţături morale bazate pe principiul Adevăr-Compasiune-Toleranţă.

În 1999, preşedintele de atunci al PCC Jiang Zemin s-a temut că prea mulţi oameni urmau învăţăturile Falun Gong, aflate în afara controlului şi doctrinei PCC. Conform estimărilor statului chinez, la începutul anului 1999, aproximativ 100 de milioane de oameni practicau Falun Gong. În iulie 1999, el a ordonat o campanie de “eradicare” a acestei practici spirituale.

Kolouch a declarat că oficialii Consulatului chinez au trimis scrisori similare cu cea din Seattle către oficiali guvernamentali din alte oraşe din SUA, Canada, Australia şi Noua Zeelandă. Ea nu este îngrijorată că scrisoarea va afecta Shen Yun sau Falun Gong.

“Ei încearcă să ne distrugă şi reuşesc doar să ne ajute să ne facem mai multă reclamă”, a declarat Kolouch.

Blogul lui Lemish subliniază un caz recent în care eforturile oficialilor consulari chinezi de a închide un spectacol în oraşul sud-coreean Busan în ianuarie 2011 au cauzat o agitaţie atât de mare în mass media încât toate biletele s-au vândut foarte rapid.

Kolouch spune că vânzările de bilete din Seattle merg de asemenea bine.

“Shen Yun, în ultimele câteva săptămâni, a avut casa închisă la mai multe spectacole susţinute la Centrul Lincoln din New York şi de asemenea în Los Angeles şi San Francisco”, a declarat Kolouch. “Spectacolul din Seattle va merge foarte bine.”

“Americanii realizează că Shen Yun este ceva foarte frumos care ridică spiritul uman şi le oferă o bună educaţie în legătură cu adevărata cultură tradiţională chineză.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură